FUŠANJE PTIC TRNOVK

Letošnji poletni večeri so tako soparni, da je prevroče celo za komarje in bi dejansko imel na balkonu mir pred njimi, a me je postano ozračje prikovalo v dnevno sobo. Tako sem našel čas za paberkovanje po starejših biserih in bižuteriji teve produkcije zadnjih let, ki me je potrpežljivo čakala, da si jo blagovolim ogledati.

Med doslej preverjenimi zadevami se mi je v srce najbolj usedel zajebantski projekt SNL-ovskega dvojca v sestavi Matt Piedmont in Andrew Steele. The Spoils of Babylon (Babilonski plen) je šestdelna humoristična nanizanka, ki ustvarja televizijsko delo znotraj televizijskega dela, kakršen je bil na primer kultni, a masovno spregledani britanski Garth Marenghi's Darkplace izpred desetletja. A če Darkplace parodira grozljivke in znanstvenofantastične nadaljevanke osemdesetih, The Spoils of Babylon svoje šaljive strelice usmeri v miniserije sedemdesetih in osemdesetih, ki so jih snemali po literarnih predlogah, kakršni sta bili Bogataš, revež in Pesem ptic trnovk.

Imaginarni pisatelj romana, po katerem je fiktivna nanizanka posneta, je debeluhasti in zapiti Eric Jonrosh, ki ga igra Will Ferrell, v katerem se nemudoma prepozna vpliv pijanskih momljanj Orsona Wellesa med snemanjem reklame za šampanjec. Ta uvede in odvede slehernega od šestih delov nadaljevanke, v kateri se neprestano menjajo visokoleteči puhli monologi, pogledi bolečine in ceneni posebni učinki. Slednji segajo od nagačenih ptic na vrveh do modelčkov avtomobilov, ki se po tirnicah vozijo mimo kartonskih stavb.

Gonilo zgodbe je prepovedana ljubezen med Cynthio Morehouse, dedinjo naftnega imperija, in Devonom Morehousom, pankrtom, ki ga je posinovil njen oče in ju vzgajal kot brata in sestro. Kirsten Wiig in Tobey Maguire sta v svojih vlogah prepričljivo lesena in narejeno čustvena, njena neskončna pohlepnost in njegov umetniški idealizem pa poskrbita za dodatni antagonizem. Kot pritiče epski družinski sagi, nadaljevanka obdela vse pomembne življenjske mejnike udeležencev od otroštva do smrti. Slednje ni kvarnik, saj je fiktivna nadaljevanka znotraj nadaljevanke uokvirjena s smrtno ranjenim Devonom, ki pripoveduje svoje spomine magnetofonskemu traku.

Igralska zasedba vključuje kopico znanih igralskih obrazov, ki segajo od Tima Robbinsa v vlogi starega Morehousa in Jessice Albe kot Devonove ljubice do Vala Kilmerja kot generala in odraslega Haleyja Joela Osmenta, ki se mu mrtvi Bruce Willis ne prikazuje več.

Nadaljevanka je letos dobila nadaljevanje, posneto po še eni knjižni uspešnici Erica Jonrosha, ki se znova predstavlja tudi kot režiser. Tokrat je posnel svoj roman The Spoils Before Dying (Plen pred smrtjo), ki se poigrava z žanrom noir detektivke. Poleg povratnice Kirsten Wiig v vlogi jazzovskega pianista, ki se zaplete v preiskavo umora, navdušuje Michael Kenneth Williams, ki ga najbolje poznamo po vlogi Omarja iz Skrivne naveze. Naj torej sklenem v Omarjevem tavtološkem stilu: »Če nisi videl teh dveh serij, jih nisi videl.« Popravite to napako.

Objavljeno v reviji Vklop.