DIVJE ZAHODNJE

Vrata prestolne sobane v Rdeči trdnjavi Kraljevega pristanka se treskoma odprejo, da zadoni pod prostranimi oboki. Mladi kralj Tommen se plašno sključi v orjaškem železnem prestolu in tresavo boža svojega mačka, ki mu sedi v naročju. Kraljica Cersei se kanček potoglavo zasuka proti izvoru trušča, ki ne prija njenemu mačku. Preostali člani malega sveta gubajo čela in pripirajo oči, da bi razločili postavo, ki stoji med odprtimi durmi. Vitezi kraljeve garde segajo po mečih, da bi zaščitili svojega monarha.

Skrivnostni obiskovalec se premakne ob glasnem topotu škornjev in pretečem žvenketu ostrog. Sobano napolni globok glas: »Kateri pihalec na genitalno piščal se je odločil zajebavati z mano?« Krogle iz kolta prerešetajo vse prisotne, ki obležijo v lužah krvi. Prišlek z rokavom obriše sedalo železnega prestola, sede nanj in polglasno zamomlja: »Kje v tej posrani luknji bi lahko dobil spodoben viski?«

»Ni ga več, jaz sem spil vsega,« se izpod prestola priplazi skozlani Tyrion.

***

Podoben prizor se je bržda odigral v mislih vseh ljubiteljev Igre prestolov in Deadwooda, ko smo prejšnji teden izvedeli, da se bo igralski zasedbi fanatzijske uspešnice pridružil Ian McShane, kvantaški Al Swearengen iz zgoraj omenjene kavbojke in Črnobradec iz Deppove alternativne biografije Keitha Richardsa kot razuzdanega pirata. McShane je prvo veliko ime, ki so ga napovedali za šesto sezono, a glede njegove vloge so pri HBO ostali skrivnostni. Dejali so zgolj, da bo v tej sezoni bolj malo na zaslonu, vendar ključnega pomena. Niti hrvaški varnostni službi še ni uspelo izvedeti, koga bo igral, zato so špekulacije o liku, ki ga bo McShane oživil, začasno preglasile opazovalce Harringtonovih las.

Glede na seznam vlog za avdicije, ki so pricurljale na plan, sta med njimi najbolj verjetni Randyll Tarly in in Euron Greyjoy. Prvi je prekaljeni vojskovodja, oče debelušnega nočnega stražarja Sama, ki se je ob koncu pete sezone s severa odpravil na jug, in zanimivo bi bilo opazovati McShana ter Johna Bradleyja, kako se znajdeta v podobni dinamiki kot Charles Dance in Nikolaj Coster-Waldau v prizoru odiranja jelena. Drugi je zakrknjeni pirat, Theonov stric, in čeprav so za avdicije iskali mlajšega igralca, je McShane že dokazal, da mu okrutnost na morju ni tuja.

Seveda je možno, da se bo pojavil v vlogi, za katero javnost še ne ve. Sodeč po knjižnih opisih zunanjostih oseb (ki pa se precejkrat niso izkazali za merodajne, kar se tiče dodeljevanja vlog), sem sam ob njegovi podobi najprej pomislil na moistra Marwyna, skrivnostnega učenjaka, ki ga v Starem mestu v romanu sreča Sam. Tudi tu bi dobil priložnost za prizore z Johnom Bradleyjem, le da bi bil odnos med njunima likoma bržda bolj zdrav, kot če bi igral gospoda Tarlyja.

Opazovalci na zidu (watchersonthewall.com) so pripravili daljši zapis z vsemi vlogami, ki bi jih lahko zasedel McShane. Poleg teh, ki sem jih omenil sam, so jih našteli še kar nekaj, od katerih je bržda najbolj zanimiva – a vsaj po mojem mnenju bolj malo verjetna – teorija, da bi zaigral kot Aerys II. Targaryen, blazni kralj in zadnji zmajski gospod, ki je sedel na železnem prestolu. Seveda v preblisku iz preteklosti. Da bo le preklinjal.

Objavljeno v reviji Vklop.