Poznonočno poročilo

Svet poznih večernih oziroma nočnih oddaj se je komajda umiril od razburkanih valov, ki jih je povzročil odhod Jaya Lena v penzijo in prihod Jimmyja Fallona na njegovo mesto v elitnem terminu ob pol polnoči na mreži NBC. In tokrat se bo Jay Leno, kot kaže, dejansko upokojil, tako da se Fallonu ni treba bati, da bi se mu ponovila usoda Conana O'Briena, ki si je zaradi Lenovih muh lahko privoščil enega najbolj bajno plačanih izostankov od dela vseh časov.

Le kak teden po zamenjavi zadnjice na voditeljskem stolčku NBC-jevega The Tonight Showa je odhod med populacijo, ki ob četrtkih dopoldne hodi v najboljšega soseda po dvojne pike, naznanil tudi David Letterman. Začela so se ugibanja o njegovem nasledniku, ki pa se niso imela niti časa razmahniti, saj so minuli četrtek razglasili, da bo Lettermena naslednje leto po zavidljivih triintridesetih letih v poznem terminu zamenjal Stephen Colbert. Ta se bo na NBC preselil s Comedy Central, ki ga še vedno pogrešam v ponudbi Telekomove televizije. Seveda se pri prehodu poraja predvsem eno vprašanje: kako bo Stephen Colbert funkcioniral kot on sam in ne kot karikirani lik skrajnega desničarja, s katerim se je priljubil gledalcem v Stewartovem The Daily Showu in nato v svojem The Colbert Reportu. Glede na improvizacijske veščine, pevske ter gibalne sposobnosti in predvsem na klikerje, ki mu delajo z nadsvetlobno hitrostjo, se gledalcem najbrž ni bati, da dela ne bi opravil zadovoljivo, bolj bomo morali prenastaviti svoje dojemanje Colberta, da ga bomo sprejemali kot drugačno, resnično, osebo, ki pa bo nedvomno vsebovala kar nekaj istih potez kot karikirana persona političnega komentatorja z nemim t na koncu priimka.

Bolj v škripcih se zdi Comedy Central, saj je Colbert že drugo veliko in priljubljeno ime, ki jih je zapustilo v zadnjih mesecih. Najbolj logična izbira za voditelja oddaje, ki bi prevzela dosedanji termin Colbert Reporta, bi bil bržda Britanec John Oliver, ki je med lanskim delovnim dopustom Jona Stewarta prevzel vodenje The Daily Showa, a je ta pred nekaj meseci pobasal svojo malho in jo odrajžal na HBO, kjer bo na dan upora začel z lastno oddajo Last Week Tonight. Tu bi veljalo apelirati na slovensko oziroma jadransko filialo Home Box Officea, naj nam poleg redne dostave svežih nanizank naklonijo tudi ažurno satirično produkcijo z Billom Maherjem in ravno omenjenim Oliverjem.

Za konec bi lahko omenil še naključje, da je Colbert dobil novo službo le nekaj tednov po akciji #cancelColbert, v kateri so ljudje zahtevali, da mu vzamejo oddajo, ker naj bi bil neki njegov tvit žaljiv do Azijcev, in je akcija dejansko obrodila sadove. A je šala na ta rovaš tako očitna, da se je v valu vzporednega razmišljanja vsula po družabnih omrežjih z vseh strani in je po številčnosti prekosila celo slovenske imitatorje, ki se odločijo oponašati Karla Erjavca.

(Objavljeno v reviji Stop)