Triptih sprevrženega pregledovalnika

Kot človek mesarskih prstov, ki med vročičnim udrihanjem po tipkovnici zlahka pritisne dve tipki namesto ene, in kot kronični površnež, ki med kukajočim tipkanjem[1] neredko premakne prst kanček prelevo ali predesno, naj nemudoma pojasnim, da nimam zlohotnih namenov v nič dajati truda ljudi za programom, ki mi je prihranil marsikatero lektorsko zaušnico in uredniški klic, ko ubogi duši po mukotrpnem zmedenem bolščanju v zatipkano besedje ni uspelo dognati, kaj sem hotel napisati.[2] Po prvih pregledovalnikih, ki so si sramežljivo zatiskali oči pred besediščem iz nižjih registrov jezika in določenimi tabuiziranimi pomenskimi polji[3], sodobni ob opolzkih kletvicah še trenejo ne z očmi[4]. Tole pisanje naj ne bo razumljeno kot pobalinsko norčevanje iz digitalnih lektorjev, temveč hudomušen vpogled v zgodbe, ki bi lahko nastale, če bi sklenili brezprizivno upoštevati kake bolj kočljive popravke.

 

I.

Prvotni načrt: Osladno romantično plažno[5] branje.

Izvirnik: Toda ko sem položila glavo na njegovo ramo, se mi je nasmehnil.

Pregledovalnikov predlog: Toda ko sem seksala z glavo na njegovo ramo, se mi je nasmehnil.

Kaj je nastalo: Zgodba o poletni romanci, polna opolzkih namigov na spolnost, čeprav je dejanske spolnosti v njej manj, kot bi je bilo v prvotno načrtovanem besedilu.

Posledice: Po knjigi so posneli humoristično nanizanko, v kateri so vsi govorili štajersko. Gledanost in priljubljenost nanizanke sta se skorajda lahko kosali z gledanostjo in priljubljenostjo reklam za pralne praške. Avtor se je umaknil v medijsko osamo in živčno trza z levim očesom, če mu samo omenite televizijo.

 

II.

Prvotni načrt: Zgodovinski roman o več generacijah tlačanske družine in njihovih fevdnih gospodih.

Izvirnik: Na drevesih ob poti so viseli mrliči, vsi do slednjega rokomavhi, ki so napadli grofovo kočijo.

Pregledovalnikov predlog: Na drevesih ob poti so se družili mrliči, vsi do slednjega rokomavhi, ki so napadli grofovo kočijo.

Kaj je nastalo: Roman o nemrtvih, ki živijo med bogaboječimi prebivalci srednjeveških vasic in gradov. Glavni junak je metroseksualni zombi[6], ki se zaljubi v kajžarjevo hčerko, a se mora za njeno srce boriti z graščakovim sinom, ki je vedomec.

Posledice: Zombiji se po privlačnosti za najstnice ne morejo kosati z vampirji, tako da je bil roman v širši javnosti spregledan, si pa je zagotovil drobno, a zvesto bazo privržencev med pripadniki metalske subkulture. Avtorja tako vabijo na metalske festivale, kjer v družbi vodenega točenega piva prebira razvodenelo prozo.

 

III.

Prvotni načrt: Klen slovenski roman z avtoritativno očetovsko figuro in močno patriarhalno noto.

Izvirnik: »Moja hči si,« ji je zabrusil oče, »in storila boš, kar ti zaukažem!«

Pregledovalnikov predlog: »Moja hči si,« ji je zabrusil oče, »in skotila boš, kar ti zaukažem!«

Kaj je nastalo: Klen slovenski roman z avtoritativno očetovsko figuro in močno patriarhalno noto ter aktualno tematiko človekovega poseganja v gene in spraševanja, kje mu postaviti meje.

Posledice: Kresnik, nagrada Prešernovega sklada in protesti starševskih skupin[7], ko je bil roman izbran za maturitetno čtivo. Avtor je bil povabljen v oddajo Piramida, kjer ga je po glasovanju gledalcev premagala prsata natakarica, ki je preživela tri tedne v resničnostnem šovu Kmetija.[8]

 

 

[1] n-prstno tipkanje (pri čemer velja, da je n število med dve in osem), med katerim se pogled sprehaja od ekrana do tipkovnice in nazaj. Mojstri desetprstnega tipkanja mu v posmehu pravijo kokošje tipkanje zaradi podobnosti med tipkajočim in kokošjo, ki zoba zrnje.

[2] Če je od samega pisanja minilo preveč časa, tega dostikrat ni uspelo niti meni.

[3] Npr: poslednji koraki prebave, spolnost in varna vožnja.

[4] Čeprav jih ob žaljivki Da bi tvoja naslednja različica imela več hroščev kot Kafkove nočne more! vseeno rahlo stisne pri binarnem srcu.

[5] Slovenski pravopis pridevnika plažen, ki je v splošni rabi, ne pozna, in namesto njega ponuja obliko plažast. Tako pregledovalnik besedila v ironičnem zasuku namesto neznane besede plažno ponudi pridevnik plavžno, kamor bi po prepričanju kakih bolj fundamentalističnih literarnih kritikov plažno branje tudi sodilo. Teoretiki zarot že šilijo svinčnike. (Pravi teoretiki zarot namreč ne uporabljajo računalnikov, saj vedo, da jih prek njih nadzira združeni konzorcij prostozidarjev, kuščarjev v človeških kožah in templjarjev. S slednjimi seveda mislimo čevljarje, ki se še ukvarjajo s skorajda izumrlim popravljanjem podplatov.)

[6] Zasušena kri in žolč na njegovi robači nista starejša od enega tedna.

[7] Zavzemajočih se za moralno čistočo, ki jo je po njihovem najlaže doseči s pranjem glave.

[8] Izpadla je proti manekenu za spodnje perilo, s katerim sta tekmovala v poznavanju pratike. Dejala je, da je ščip njena »druga najljubša oblika pohvale takoj za napitnino, še posebej v levo ritnico«.