QUO VADIS, JEREMY CLARKSON?

Po dolgih dneh mukotrpnega čakanja, med katerim je nervozno izločanje testosterona smodilo dlake na prsih gledalcev oddaje Top Gear, se je v preteklem tednu situacija (do)končno razrešila. Vsaj za Jeremyja Clarksona, za katerega je BBC objavil, da mu ne bodo podaljšali pogodbe, ki se izteče te dni enkrat, medtem ko sama oddaja Top Gear ter Clarksonova sovoditelja James May in Richard Hammond še vedno lebdita v neodločenem limbu med koreninami britanskega javnega teve servisa in potencialno Clarksonovo novo oddajo, za katero se špekulira, da naj bi jo prodal Netflixu.

Najtrša pest avtomobilskega novinarstva očitno že ima pripravljeno vse za mehak pristanek na novi dirkalni stezi, a nikdar ne veš, kaj vse se lahko zalomi. Če se Clarksonu njegov novi podvig slučajno ne bi izšel, je Karierni odbor Bedančeve beležke prečesal trenutno televizijsko produkcijo in našel nekaj oddaj, v katerih bi lahko spetno unovčil svoje sposobnosti »ponujanja petprste zeli v poduh«, kakor bi se slikovito izrazil naš polihistor Janez Vajkard Valvasor, ki si (sodeč po obdobju, v katerem je živel) s Clarksonom deli prenekateri pogled na svet.

Gotham

V temačnem predbatmanovskem svetu umazanega velemesta pesti vedno pridejo prav. Tako policistom kot mafijskim silakom, ki skupaj vzdržujejo status quo. Morebiti bi lahko postal Silver Monkey, Srebrna opica, ki je svoje znanje borilnih veščin pridobil v Kultu opičje pesti. Za to vlogo bi sicer potreboval lasuljo, a tudi najslabša lasulja na svetu ne more biti bolj smešna od njegove dejanske frizure.

Igra prestolov

V fantazijskem svetu srednjeveškega nasilja, kjer trdno vlada patriarhalna družba, bi se počutil kot doma. Ustvarjalci serije bi si zanj lahko izmislili nov lik, ki ga v knjižni predlogi ni najti, recimo Jemery, Clarkov sin. Povzpetnik iz Bolšjega podna, ki vsak teden zabava dvor s pogrošno šegavimi testi različnih konjskih pasem. A to je le krinka, saj je v resnici plačani morilec iz Braavosa, ki čaka na trenutek, da pokonča svojo tarčo. Z golimi rokami.

Od obstoječih likov bi Clarksonu sicer najbolj pristajal Gregor Clegane, kar bi bilo po svoje izvedljivo, saj je nasilneža v vsaki sezoni, v kateri se je pojavil, upodabljal drug igralec, toda kaj, ko so prizor, v katerem z golimi rokami razčesne glavo Oberynu Martelu, posneli že lani.

Better Call Saul

Zadnja minuta prvega dela. Saul nervozno potrka na vrata pritlične hiše v predmestju, pred katero stoji avtomobil z razbitim vetrobranskim steklom. Vrata se počasi odprejo. Namesto mrkega Mehičana s samokresom v roki Saulu v obraz prileti britanska desnica. Pozabite sedem milijonov gledalcev premiernega prikazovanja, kar je rekord ameriških serij. S 350 milijoni gledalcev Top Geara, ki bi jih Clarkson prinesel s seboj v Albuquerque, bi Saul lahko nemudoma odkupil odvetniško pisarno Hamlin Hamlin & McGill.

Objavljeno v reviji Stop.