NOČNA PLOVBA V SEDEM KRALJESTEV

Igra prestolov je že nekaj sezon HBO-jeva kronska serija. Pri kritiških nagradah jim sicer vedno uspe zgrešiti pozlačene kipce za Theonov prikrajšek ali še manj, toda gledalci se družno zgrinjajo pred takšne in drugačne zaslone. Ne le, da je Igra prestolov podrla rekord gledanosti, ki so ga dolga leta v jekleni mafijski pesti držali Sopranovi, zgodba o boju za železni prestol je očarala tudi sodobne pirate, ki plujejo širom torentskih morij. Na strani TorrentFreak si je lani posamezno epizodo medsebojno posojalo več kot osem milijonov skorbutnih računalničarjev. Le kanček manj, kot sta jih skupaj pridelali drugo in tretje uvrščeni seriji, Živi mrtveci in Veliki pokovci.

Eden od močnejših dejavnikov za piratiziranje je bržčas želja gledalcev po takojšnjem ogledu novega dela. In čeprav HBO na svojih lokalnih podružnicah po svetu serijo že od samega začetka ponuja z manj kot štiriindvajseturnim zamikom, je za nekatere očitno tudi to preveliko breme neučakanosti. HBO je tako za peto sezono, ki se začne to nedeljo, sklenil Igro prestolov ponuditi istočasno po vsem svetu. Serijo bomo tako v Evropi gledali sredi noči iz nedelje na ponedeljek, s čimer bodo poleg zmanjšana piratiziranja (če bo načrt deloval) poskrbeli tudi za viralno oglaševanje, saj se bodo gledalci naslednji dan po ulicah in delovnih mestih nedvomno vlekli kot neživci iz daljnega severa. Potrebovali bi le nepričakovane snežne padavine in najcenejša reklamna kampanja vseh časov bi bila tu.

V zombije pa se gledalci pete sezone ne bomo spreminjali le zaradi nočnih ur, ob katerih si jo bomo lahko ogledali, marveč bo marsikomu zastalo tudi srce ob presenečenjih in razkritjih, ki nas čakajo. Če so prejšnje – še posebej prve tri – sezone dokaj verno sledile poteku knjižne predloge, v novi sezoni pričakujemo več odmikov. Ne še toliko kot v naslednjih, ko bodo ustvarjalci prehiteli Martinove izdaje, a po promocijskih fotografijah in odlomkih iz napovednikov je jasno, da bomo gledali zgolj grob oris Vranje gostije in Plesa z zmaji, ki služita za podlago novemu dogajanju. Tako lahko pričakujemo vrsto katatoničnih šokov, ko bo Jaime namesto po porečnih deželah meč v levici vihtel po Dorniji, ko bo Tyrion plul po širokih rekah brez modrolase družbe in ko bomo še eno leto zaman čakali na strah vzbujajoče plenilske ladje z Železnih otokov.

A odmik od izvirnika, ki bo v grobih potezah še vedno prisoten, je tudi dobrodošel. Predvsem zato, ker tako bralci knjig ne bomo izvedeli vseh podrobnosti, ki jih je Martin zaupal ustvarjalcema serije, Benioffu in Weissu, preden se bodo knjižni špehi dejansko znašli na policah knjigarn. In bomo lahko presenečeni znova.

Objavljeno v reviji Stop