PRIMAT PREJŠNJEGA TEDNA

Jon Stewart je nedavno obelodanil, da bo v bližnji prihodnosti sestopil z voditeljskega stolčka oddaje The Daily Show. Ta nedavno se je zgodil že pred dvema mesecema, a še vedno odzvanja. Ravno ta teden je v New Yorkerju izšla karikatura moža na kavču in njegovega terapevta, ki ga sprašuje: »Ta občutek zapuščenosti – vas preveva pogosto, ali samo kadar vidite Jona Stewarta?«

Najbolj logična izbira njegovega naslednika bi bil seveda Stewartova desna roka, John Oliver, a je ta s podpisom pogodbe za lastno oddajo z HBO-jem najprej zafrknil vse, ki so pričakovali, da bo prevzel programsko okence za Daily showom, ki ga je z odhodom izpraznil Stephen Colbert – njega je nazadnje nasledil Larry Willmore z The Nightly Showom –, zdaj pa še vse, ki bi ga radi videli kot naslednika Stewartove zapuščine.

Comedy central je nato za novega grelca trenutno še najbolj vročega sedeža v svetu satiričnih novic najel južnoafriškega komika Trevorja Noaha, ki je nekajkrat že gostoval v oddaji kot posebni dopisnik, a so bili odzivi na njegove nastope mešani. Je pa v enem od njih omenil Slovenijo, kar pri nas ljudem vselej prinese kupček dodatnih FIS točk. Stewartu je želel pojasniti, koliko ozemlja je zajel Boko Haram, kar je najprej opisal s površino ene Slovaške, nato dveh Slovenij, nakar je resnični Stewartov odziv doživela šele tretja pretvorba v devet milijonov igrišč za ameriški nogomet.

Pri njegovem prevzemu The Daily Showa se poraja isto vprašanje kot pri BBC-ju in Top Gearu ter nejasni situaciji, v kateri so se znašli, ko so na čevelj dali Clarksona. The Daily Show je v mislih gledalcev tako spojen z načinom vodenja, ki ga je v šestnajstih letih razvil in izpopolnil Stewart, da je neznanka, kako se bodo (oziroma bomo) odzvali na drug obraz na znanem mestu. Oziroma v jeziku trženjskih gurujev: je The Daily Show dovolj močna znamka, da ji bo uspelo preživeti in uspevati s Trevorjem Noahom, ali pa je v končni fazi zgolj eden od sinonimov ustvarjanja Jona Stewarta.

Tudi Johnu Oliverju bi bilo težko zapolniti Stewartove zglancane novojorške čevlje, zato je bržda s prestopom na HBO najbolj modro možno potezo, četudi se je tisti trenutek zdelo, da se odpoveduje oddaji z ogromnim stalnim občinstvom. A v drugi sezoni oddaje Prejšnji teden: Nocoj z Johnom Oliverjem samo še nadaljuje vzpon na sam vrh, ki ga je pričel lani. Zaradi dolgih neprekinjenih prispevkov, ki si jih ob odsotnosti oglasov privošči, lahko poglobljeno obdela aktualne teme, tako da je postal eden najkredibilnejših virov dejanskih novic in dejstev, ki v množičnih medijih niso deležni zadostne ali prave obravnave.

Izmed letošnjih dosežkov velja še posebej omeniti intervju s Snowdnom sredi Moskve, kjer je celotno vprašanje o tajnosti podatkov zbanaliziral na vladno prestrezanje slik genitalij, a je skozi na videz vulgarno prizmo odprl oči več ljudem kot bi ga s suhoparnim naštevanjem pravnih dejstev. Če bodo genitalne metafore pripomogle k večji ozaveščenosti, pa naj. Opolzkost razkriva vse, v tem primeru predvsem dejstva, ki se jih ne zavedamo, kolikor bi se jih morali. Naj se prejšnji teden nikdar ne izteče.