RESNIČNOSTNA POMLAD

V ponudbi oddaj, ki so jih slovenske televizije predstavile za prihajajoče leto, docela nepresenetljivo prednjačijo resničnostne oddaje. Nekako je pač treba zapolniti vrzel, ki so jo za sabo pustile ukinjene informativne oddaje, ki so storile naglavni greh, da niso recitirale povzetkov agencijskih novic, ampak so si drznile povečevati produkcijske stroške z dolgotrajnim in poglobljenim raziskovanjem obdelanih tem.

Starim resničnostnim znancem se bo pridružilo nekaj novitet, zanimivo pa je opazovati trend, ki po novem ne cilja več na solo egoistično dušo slave željnega posameznika, ki s pomočjo družbenega eksperimenta – kakor snovalci programov evfemistično označujejo bolestno pehanje brez trohice samospoštovanja za warholovskih petnajst minut – skuša prilesti do naslovnic trač izbljuvkov, ki se evfemistično oklicujejo za revije. Oziroma kot so rekli že veliki starorimski modreci: per excreta ad excreta magnus. Tokrat bodo ljudje po blazu slave lahko brodili kar po parih. Še veliki brat bo z veseljem uperil lečo v stanovalce, ki bodo v hišo vstopili že v dvoje.

A za slovensko tržišče bo najbrž najprebojnejši in najuspešnejši format oddaja Moja mama kuha bolje! Oddaja, v kateri bodo sinovi in hčere tekmovali z recepti svojih mater. Medtem ko jih matere budno motrijo. In jim lahko priskočijo na pomoč, a s tem pospešijo odštevanje časa, ki je na voljo za pripravo jedi. Tako obljubljajo producenti. Upam, da se zavedajo, kakšno kalilnico družinskih sporov so s tem zakuhali.

Predstavljajte si sinova, ki morata pripraviti ajdove žgance, to alkimijo tradicionalne slovenske kuhinje, za obvladovanje katere moraš kuhalnico vsakodnevno po zraku sukati vsaj pol ure, da ne izgubiš grifa. Kislo zelje bo še nekako šlo, pečenica takisto, tanka zažgana skorjica na eni strani le še doda k polnosti okusov in pristnim ruralnim notam arom, toda neenakomerne grudice v ajdovih žgancih so razlog vsaj za razdedinjenje, če ne še huje, recimo za ukaz za izselitev iz stanovanja staršev že pred štiridesetim letom. Cankarjeva odklonjena kava je proti takemu grehu zgolj površinska rana. Že tako submisivni sinovi bodo tresočih rok pogledovali proti svojim roditeljicam, da jim bo majaron letel po pečenkah, smetana za gobovo omako pa se bo spremenila v maslo, še preden bo zapustila lonček.

In če bodo ustvarjalci oddaje nasproti postavili sinova dveh sosed, bo zgolj vprašanje sekund, kdaj se bosta materi pognali za kuhinjske pulte, odrinili sinova, iztrgali kuhalnice iz njunih trepetajočih rok in se sami lotili ekspertnega mešanja. Soseda ja ne more imeti boljših žgancev.

Če so ustvarjalci pametni, bodo za voditelja oddaje postavili mojstra prilivanja olja na ogenj družinskih in medsosedskih sporov, Marjana Jermana. Ob njegovih spodbudah bodo iz razbeljenih kozic frčali ocvirki na vse strani in nedolžna kuharska oddaja se bo prelevila v preživetveni šov. Štiri matere vstopijo v kuhinjo, mizo pogrne ena sama. 

Objavljeno v reviji Vklop.