Odprto pismo

Spoštovani in spoštovane programske direktorice in direktorji slovenskih televizij,

Imam idejo za humoristično nadaljevanko. Nekaj v slogu Rickyja Gervaisa in njegovega t. i. cringe humorja, ki temelji na mučnih situacijah, v katerih se znajdejo ljudje, ki precenjujejo svojo kompetentnost. Lahko bi si privoščili znane Slovence, za začetek recimo  Gorana Dragića. Predstavljajte si, da je gost v športni oddaji na specializiranem športnem kanalu. Srce imajo na pravem mestu, a gledanost vseeno manjšo kot udeležba na evropskih volitvah. Sredi pogovora voditelj na mizo vrže tri tablice čokolade.

V: »Razmišljal sem, kako bi vam pomagali, da si čim prej povrnete energijo. Lejte, tu imamo čokolade [Ime znamke vstavite po potrebi. Kljub mučnim okoliščinam bo kdo najbrž hotel izpostaviti svoj izdelek.], tale je z orehovimi jedrci, z bučnimi semeni.

GD: »Aha.«

V: »S konopljinimi semeni. Boste poskusili tole?«

GD: »Joj, te raje ne bi.«

V: »Liga NBA hitro skoči, ko sliši za …«

GD: »Da. Jaz sem dal vse dopinge čez, ampak še zmeri lahko pridejo v Evropo, pa naredimo kakšen doping test.«

V: »Ja, odprite, no, poskusite, je dobra.«

GD: »Ja, bom kasneje.«

Sledi vprašanje o priporočeni hrani v klubu in odgovor nanj. Tu nastopajoča lahko improvizirata. Tako prihranimo par evrov pri scenarističnem delu. Goran odgovarja kake pol minute in nato znova napad iz zasede.

V: »Ja, jaz vam priporočam tole čokolado, zares je dobra. Vsi trije okusi so odlični.«

Ker tudi ta poskus ne obrodi sadov, se voditelj odloči za drugo taktiko. Goranove brbončice skuša omočiti s spomini na žvečilno gumo, ki jo športniki prekladajo po ustih gor in dol. A očitno je tudi to strel v prazno oziroma Shaqov prosti met, če ostanemo pri košarkarskem izrazoslovju. Ko Goran ne seže po čokoladi, uporabi skrivno orožje.

V: »Ampak vseeno tole čokolado bova zdajle probala, zato režija, predlagam, da pogledamo prispevek iz naše rubrike, midva z Goranom pa se bova tačas nekoliko posladkala.«

Medtem ko na teveju prikazujejo prispevek, se v studiu odvija prava drama.

V: »Samo en košček? En samcat mini pici bici koščekček?«

GD: »Ne, res, ne bi, hvala …«

Voditelj tedaj skoči čez mizo do njega. Z eno roko prime čokoladno tablico, s pomočjo druge roke in ene noge gostu razpira usta. Čokolado mu zatlači v usta kar z ovitkom vred.

V: »Jej! Jej! Jej! Dobra čokolada! Dobra!«

Z rokami mu odpira in zapira usta, da žveči in nato z desnico preveri, ali je čokolado dejansko spravil po goltancu navzdol. Zagleda, da se prispevek izteka. Gostu zapre usta, ga potreplja po ramah, mu popravi pričesko, pomežikne, pokaže dvignjena palca in sede nazaj na svoje mesto. Ko se ponovno vklopijo v program, si s prsti briše kotiček ustnic in zadovoljno mlaska.

V: »Čokolada je dobra. Goran, kar pojejte dol, mi pa med tem še poglejmo na hitro lestvico … Goran, kakšna je čokolada, kako deluje?«

GD: »Dobra, dobra, super. Zdej sem dobil malo energije, tako da gremo lahko naprej.«

V: »Tudi okus v ustih je dober, se počutite bolj sproščeno?«

GD: »Ja, ja, definitivno.«

V. »Da niso bila celo v tej čokoladi kakšna …«

GD: »Ne, ne, sem preveril, sem preveril … Vse sestavine … sestavine … sestavine … so … so … so bile super in tudi okus je zelo, zelo dober.«

Za uspeh prizora mora gost nujno spregovoriti zadnjo repliko kot talec, ki z lista papirja v kamero prebira zahteve ugrabiteljev.

Upam, da vam bo všeč. Posneli smo tudi že testni prizor in ga predvajali v okviru oddaje Timeout na Šport TV. Najdete ga v arhivu posnetkov 20. maja, ali pa kliknete tukaj. Zabava se začne okrog 7:30. Najbolj sočni prizor smo prihranili samo za vas, da ga predvajate svojim gledalcem po odkupu serije.

S spoštovanjem,

Boštjan Gorenc - Pižama

(Objavljeno v reviji Stop)