POREDNI KUŠČARJI

Petdeset odtenkov izredno zdravega odnosa med enaindvajsetletno submisivno naivnico in sedemindvajsetletnim uspešnim poslovnežem, ki se je zaradi avtorskih pravic moral odreči vampirskemu svetlikanju. Onegavljenje na pralnem stroju in pekovske metafore o gnetenju testa v življenjepisu štajerskega slavčka. Romani Vitana Mala. Ko smo mislili, da nas v svetu erotične literature ne more presenetiti nič več, nam je nasprotno dokazala dinozavrska erotika, zadnji krik žgečkljivega leposlovja in po vsej logiki tudi zadnji krik junakinj dotičnih zgodb z naslovi, kot so V velociraptorjevem gnezdu, Plenilčeva nevesta in Ugrabil me je pterodaktil.

Dinozavri so po svoje logično nadaljevanje zgodovinskih romanc tipa Amanda Quick, kjer alfa moški svojim izvoljenim trgajo životce s telesa, saj tiranozavri s svojimi miniaturnimi ročicami niso ravno vešči razpenjanja nedrčkov, triceratopsi pa s tremi rogovi tudi ne morejo storiti česa drugega, kot na silo strgati elastike oziroma konopca oziroma ovčjih črev, ali karkoli že spenja prazgodovinski nedrček.

Ne smete si domišljati, da so dinozavri v teh zgodbah zgolj divje živali, prepuščene nagonom. Le poglejmo si miselne bravure naslovnega junaka knjige Težave s tiranozavrom: »'Dan mi je bil čarobni dar,' je dejal, ne da bi premikal usta, oči je imel črne kot katran, obrobljene z zlato, ki je migotala v sončni svetlobi. 'Ne le, da lahko govorim z ljudmi, marveč da po svoji volji uklanjam njihove misli – in telesa.'« Povejte po pravici. Kdo še ni sanjaril o vročih užitkih z Urijem Gellerjem, ujetim v telo kolosalnega kloakastega kuščarja? Če ste slučajno eden od dvanajstih ljudi, ki niso pritrdilno dvignili roke, ne obupujte. Mogoče svoj košček dražeče književnosti najdete v podžanru oz. obžanru, ki opisuje vroče trenutke poltenih deklet s kentavri, minotavri, grifoni, zmaji ali demoni. Za vsakega nekaj.

Ob podatku, da je ena od dveh glavnih ponudnic jurskega porna, pisateljica s psevdonimom Christie Sims, zgolj v letošnjem letu spisala šestdeset tovrstnih knjig, se človek vpraša, ali se pod umetniškim imenom morebiti ne skriva Ivan Sivec. Toda to so zgolj neutemeljene teorije, saj uren sprehod na Amazon razkrije, da so dinozavrski ljubiči dolgi kakih petnajst strani, in za tako številno produkcijo potrebuješ zgolj plodovitost osebe, ki se preživlja s prodajo bolonjskih diplomskih nalog.

Ostaja le še vprašanje, kdo tako rad bere tovrstne zgodbe, da so čez noč postale prodajna uspešnica. Jaz bi dejal, da ameriški fundamentalistični kristjani, ki jih ob izdatni dozi cenzuriranja spotakljivih in kočljivih pasaž lahko uporabljajo kot kronski dokaz, da so ljudje živeli istočasno z dinozavri in tako na laž postavijo zmotne evolucijske teorije, ki skušajo ljudi odvrniti od kreacionizma.

(objavljeno v reviji Stop)