Pozor(!)ni za okolje

Boštjan Gorenc – Pižama se je v šolskem letu 2016/2017 pridružil okoljevarstveni kampanji za mlade Pozor(!)ni za okolje. Na svoj značilno zabaven, komičen in poučen način nagovarja dijake EKOninje in vse druge sodelujoče, ter pomaga pri osveščanju o pomembnosti zmanjševanja ogljičnega odtisa.

Pižama o svoji novi vlogi pravi takole: »Težnja k ekološkemu delovanju in vedenju je temeljna nujnost današnje družbe. In mladi imajo ideje, kako uresničevati zelene rešitve, zato je izvrstno, da se jih spodbuja k razmišljanju o tem, medtem ko se jih hkrati na zabaven način opozarja o okoljskih težavah. Torej, da nam CO2 vsem skupaj ne vzame sape.«

Pižama ne postaja le glas kampanje, pač pa aktivnosti sodelujočih šol in EKOninj tudi budno spremlja. Vsak mesec se dijakom prek EKOfrekvenc, oddaj na šolskih radiih, oglaša z novicami o kampanji in ozavešča o različnih načinih zniževanja ogljičnega odtisa. Tako EKOninjam pomaga, da v svoje aktivnosti privabijo čim večje število sošolk in sošolcev. Njegovim video in avdio pobudam lahko sledite na Facebook strani Pozor(!)ni za okolje ali spletnem mestu Pozor(!)ni za okolje.

 


O kampanji Pozor(!)ni za okolje

Kampanja Pozor(!)za okolje, katere pobudnik je družba Goodyear Dunlop Sava Tires, prerašča v vseslovensko okoljevarstveno gibanje. V šestem letu združuje več kot 16.000 dijakov iz 33 slovenskih srednjih šol in 30 raznolikih partnerjev v skupnih prizadevanjih za zmanjševanje ogljičnega odtisa. Kampanjo med drugim podpirata tudi Ministrstvo za okolje in prostor in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Podrobnosti o tem okoljskem projektu lahko preberete na spletnem mestu kampanje Pozor(!)ni za okolje ali na Facebook strani.

MAJSKE PREDSTAVITVE KLASIKOV

Ljubo občestvo, kot nemara veste, sem februarja pri Cankarjevi založbi izdal lične varžetne bukvice sLOLvenski klasiki 1, ki še vedno pridno letijo s polic v roke željnih bralcev. V mesecu, ki se ga po šegah zimzelenčkov sicer naj ne bi čakalo, pa je vseeno prispel, bom eno največjih knjižnih uspešnic leta 2016 še malo predstavljal naokoli. Zatorej lepo povabljeni, da se mi na enem od srečanj pridružite.

- Pižama

foto Prijatelj

10. maj ob 19.00 - Mestna knjižnica Kranj
http://www.mkk.si/2016/05/10/neklasicni-slolvenski-klasiki/

11. maj ob 19.30 - Festival In Memoriam prof. Peter Hafner, Letni vrt MKC pri Rdeči ostrigi, Škofja Loka
http://www.inmemoriam.si/

13. maj ob 21.00 - 5ki v 10ki, Desetka, Ljubljana
Tole ne bo polnokrvna predstavitev, bom pa na tematskem stand-up večeru, posvečenem literaturi, zajemal tudi iz zapiskov še neobjavljenih predelav.

18. maj ob 19.00 - Knjižnica Šmarje pri Jelšah

19. maj ob 20.00 - 50 odtenkov njive, SiTi teater, Ljubljana
Ni predstavitev knjige, ampak vseeno lepo povabljeni. Zadnjič pred poletjem v Ljubljani.

26. maj ob 19.00 - pri Lukatelu, Volče (pri Tolminu)

1. junij ob 17.00 - Nova Gorica
Trije jezdeci knjigokalipse znova v sedlu: Sašo Dolenc in Pižama z Anžetom Tomićem o knjigah sLOLvenski klasiki 1 in Od genov do zvezd.

INTERVJU: 24UR.COM

Pižama se je o knjigi ter takšnih in drugačnih žarih pogovarjal za portal 24ur.

KLIK za članek.

Izbire mojstrov besed in njihovih del se je lotil s preučevanjem beril za gimnazije, gradiv za slovenščino na maturi, Pregleda slovenskega slovstva od dr. Janka Kosa in Leksikona slovenskih literarnih junakov. “Nato sem brskal po spominu in gruntal, katere stvari, ki smo jih v šoli brali, so se nam vtisnile v spomin. Če hočeš, da parodija deluje, morajo namreč ljudje poznati izvirnik. Pri nekaterih mi je uspelo, nekatera pa so ostala na pisalni mizi. Pri slednjih sem približno vedel, kaj bi, a ni šlo tako, kot sem hotel. Zato sem si rekel, da bom raje počakal, da se dokončno omedijo,” nam je povedal Pižama.

RECENZIJA: POGLEDI

V predzadnji številki Pogledov vselej se je Agata Tomažič zagrizla v sLOLvenske klasike 1. Avtor zardeva in vneto prikimava zapisanemu.

KLIK za branje.

In potem, ko že misliš, da se boš končno lahko počasi evakuiral iz sveta tiskanih medijev in nehal pisati reči, ki jih nihče ne bere, te doleti še zadnji udarec: zapis o knjigi, ki so jo – ali jo še bodo – prebrali vsi, ti pa o njej ne moreš napisati ničesar bolj duhovitega, česar se ni spomnil že avtor sam. Da, pisanje o sLOLvenskih klasikih izpod peresa Boštjana Gorenca - Pižame je veliko bolj nehvaležno in naporno delo, kot je njih branje. Pa vseeno poskusimo ...