V-EMA!

Vročica narašča. Le še dober teden dni nas loči od drugega letošnjega največjega glasbenega dogodka v Sloveniji, predizbora za pesem Evrovizije, ki mu je letos dolgotrajni primat odžrl koncert ljubiteljev Teslinih tuljav s plešastim kitaristom in pevcem s trajno, ki so na jumbo plakatih preplavili Ljubljano.

Ker RTV Slovenija do zaključka redakcije še ni predstavila skladb javnosti, je posebna skupina Bedančeve beležke za drzne dedukcije pod drobnogled vzela naslove prijavljenih skladb in skušala ugotoviti, o čem bodo nastopajoči prepevali. Kmalu bomo videli, ali so pri napovedih prihajajočih dogodkov bolj uspešni kot vodstvo Banke Slovenije.

ALYA / NENO BELAN: Misunderstadings

Alya in Neno Belan bosta v Nesporazumih obudila dialoško formo popevke, ki sta jo na naših tleh popularizirala Neca Falk in Alfi Nipič v Ježkovi Kako sva si različna. Temelj njunih nesporazumov, ki jih bosta nizala v šegavem zaporedju, bodo jezikovne prepreke med sorodnima jezikoma. Potencialni izsek: »Je rekel, naj postavim pijačo na stol, zdej teži, ker se nima kam usest.«

CLEMENS: Mava to

»Bum-c-k-pk-pk, bum-c-k-pk.«

I.C.E.: Vse mogoče

Pesem je zastavljena kot odgovor na vprašanje: »Kaj je šlo narobe s Pahorjevim nastopom na ruski televiziji?«

JANA ŠUŠTERŠIČ: Glas srca

Po uspehu na talentarskem spektaklu druge televizije bo Jana izkoristila ustroj javnega teve zavoda, ki ne stavi samo na priljubljenost, marveč tudi na ponujanje vsebin nišnim skupinam. Glas srca bo bjorkovska eksperimentalna balada brez otipljivega besedila in variabilnim ritmom, ki bo sledil utripu človeškega srca v različnih čustvenih razpoloženjih. Z dobro koreografijo (predlagamo maskirane plesalke, ki jih lahko pripelje iz prejšnjega šova) lahko preseneti tudi na Dunaju.

MARAAYA: Here for you

Angleški naslov komada je dvoumen. Če se ga bo izpeljalo v Tu sem zate, bomo priča intimnemu dialogu zakoncev Maraaya, podloženem s plesnimi ritmi, če pa je mišljena dvojinsko/množinska oblika Tukaj sva za vas, bomo najbrž slišali faktografsko navajanje dejstev, da ju bomo na Emi gledali še naslednjih deset let, podloženo s plesnimi ritmi.

MARTINA MAJERLE: Alive

Po večkratni zmagi na EMI v vlogi backvokalistke (pri Quartissimu celo dobesedno, saj se je skrivala za paravanom), si Martina po vstopu Hrvaške v EU končno upa stopiti v ospredje. Pesem bo potopis prehojenih glasbenih korakov: »Končno sem zaživela, / iz ozadja se odpravim, / prvič mi dovolijo, / da se z imenom predstavim.«

RUDI BUČAR EN FIGONI: Šaltinka

Rudi Bučar je še en od tistih izvajalcev letošnje EME, ki bo s pridom izkoristil dejstvo, da glasbeniki na tekmovanju za izbor pesmi Evrovizije niso omejeni z rabo slovenščine. O čem točno bo pel, ne bo jasno nikomur, ki se ni rodil z grudo sečoveljske soli in kapljo oljčnega olja v ustih.

TIM KORES: Once too many times

Pri takšnem naslovu obstaja milijon možnih interpretacij. V uredništvu Bedančeve beležke upamo na reperski diss komad, v katerem bo Rudiju Bučarju zameril, da je že prevečkrat zmagal na festivalih in naj prepusti oder mlajšim. Rudi bo zgolj prhnil v smeh in ga onesvestil z dobro merjeno dlako, ki si jo bo izpulil iz nosa, ne da bi trenil z očesom.

Objavljeno v reviji Stop.