STARA MLADINA

Filmski in televizijski producenti nikdar ne želijo zavreči ideje, ki se je izkazala za dobičkonosno. Poleg štepanja neskončnih nadaljevanj določenih franšiz, ki jih na primerih določenih superjunakov vsako desetletje ali pa še prej resetirajo in zaženejo z novimi obrazi, pri čemer je največji falot Pajkomož, ki menja ksihte hitreje kot Doktor Who, smo stalno priča prehajanjem iz filmskega medija v televizijski in obratno. Med najuspešnejšimi predstavnicami prvega prehoda sta nedvomno MASH in Izganjalka vampirjev Buffy, medtem ko nasprotno smer iz nadaljevank v filmske zgodbe zadnje čase uporabljajo za postavljanje zaključnih pik serijam, ki so se prezgodaj poslovile z malih zaslonov.

A le malokatera nadaljevanka, ustvarjena v navezi s filmom, se tako malo zmeni za temeljna pravila naracije ter logike in jih krši sebi v prid, kot sveža Netflixova šegavka Wet Hot American Summer: First Day of Camp (Mokro vroče ameriško poletje: Prvi dan tabora). Skoraj poldrugo desetletje po nastanku filma Mokro vroče ameriško poletje, ki sta ga s cvetoberom filmskih in teve zvezd prihodnosti napekla scenaristično-režijski dvojec David Wain in Michale Showalter, se stara ekipa v celoti (in obogatena z novimi obrazi) vrača v idilični poletni tabor, kjer hormoni brizgajo iz vseh por.

Kratek medklic: če ste film, ki je nadrealistično parodiral taborne komedije, ob izidu spregledali – kar ste najbrž ga – in ga niste pogledali ob branju kake lestvice kultnih komedij novega tisočletja, to nujno storite pred ogledom nadaljevanke. V filmu smo namreč priča zadnjemu dnevu tabora, nadaljevanka pa gledalcem dostavi popolnoma drugačno razporeditev medsebojnih odnosov in osebnosti, tako da je ena od glavnih draži filma spremljanje, kdaj bodo delčki sestavljanke padli na svoja mesta.

Kjer druga časovno zamaknjena nadaljevanja skušajo v zgodbo vključiti leta, ki so pretekla od zadnjega srečanja z znanimi junaki, se Mokro vroče ameriško poletje na to podela kot nesrečni najstnik v kopalke, in zdaj petnajst let starejše igralce postavi časovno pred dogajanje v filmu, da razbijejo sleherno verodostojnost upodobitve. Pivski trebuhi, podbradki in podočnjaki štiridesetletnikov tako preživljajo najstniške ljubezenske težave, skušajo izgubiti nedolžnost in se hahljajo straniščnemu humorju, medtem ko v epizodno vlogo odvetnika postavijo Michaela Cero, ki pri skoraj tridesetih edini daje vtis resničnega najstnika v nadaljevanki (če seveda odštejemo dejanske mulce, ki so udeleženci tabora).

Kopica bizarnih zapletov in prismuknjenih karakterjev deluje tako izvrstno, da zgodbi oprostiš občasno pomanjkanje čvrste kohezije, ki je nedvomno posledica skečevskega zaledja avtorjev (kar je opazno tudi v njuni dekonstrukciji romantične komedije They Came Together, ki vsebuje isti geg s ponečedenim perilom kot nadaljevanka). Kje drugje boste videli mravljomoževega Paula Rudda, kako v najboljši maniri najstniških upornikov opleta z okončinami, in Bradleyja Cooperja, ki si s soplesalcem deli obleko iz bleščic. Marguerite Moreau in Elizabeth Banks uspešno kanalizirata nedolžno naivnost, epizodnim vlogam pa češnjo vrh torte postavi Jon Hamm, ki ga vse bolj pričakujemo v glavni vlogi hollywoodske komedije.

Objavljeno v reviji Vklop.