Prejšnji teden: zabavno

Ko je John Oliver lani med oddihom Jona Stewarta zaradi režiranja prvenca Rosewater prevzel krmilo The Daily Showa in nadomestno vodenje odpravil z odliko – ni se namreč trudil biti kopija dolgoletnega voditelja, marveč je ubral svojo špuro –, je večina gledalcev pričakovala, da se bo po začasnem vodenju vrnil nazaj na mesto najbolj stalnega od dopisnikov, kjer bo dočakal svojo oddajo na kanalu Comedy Central. To bi se prav zlahka primerilo, saj je aprila Stephen Colbert objavil, da bo ob letu osorej nasledil Lettermana, a je Oliver že nekaj tednov prej naznanil, da bo svojo satirično kariero nadaljeval na programu HBO.

Zdaj, ko so za njim dobri štirje meseci vodenja oddaje Last Week Tonight with John Oliver (ki so jo pri nas kanček okorno prevedli v Prejšnji teden: Nocoj z Johnom Oliverjem, a vseeno pohvale HBO Adria, ki skrbi za ažuren dotok svežih vsebin) in so porodni krči uvajanja na novo delovno mesto odpravljeni, lahko rečemo, da smo dobili še eno kakovostno zrcalo dnevnopolitičnim dogodkom, ki je zastavljeno dovolj samosvoje, da ne deluje kot pogreta predelava Johnovih prejšnjih udejstvovanj. S svojim nezgrešljivo britanskim dentalnim reliefom ne skriva outsiderstva, ki mu ponuja možnost kritično odmaknjenega pogleda na ameriško kulturo. Zaradi let, prebitih v ZDA, pa je kuriozna mešanica Britanca in Američana, tesno vpetega v dogajanje onkraj luže. Mogoče to botruje tudi izbiri tem, ki niso tako ameriškocentrične kot pri Stewartu in Colbertu, ampak jadra tudi po drugih kotičkih sveta, od Indije sredi volilne mrzlice in LGBT pravic v Ugandi do vesolja, kjer se od ruskih znanstvenikov ločeni gekoni radoživo parijo v breztežnostnem prostoru. Ker HBO med programskimi vsebinami ne predvaja oglasov, je Prejšnji teden manj razdrobljen in se večinoma vrti okrog dveh središčnih točk. Te Oliver obdeluje s stalnim izrazom rahle zadrege, z drobnim ukrivljenim nasmeškom, ki da vedeti, da ga delo zabava. Igralsko sicer ni tako močan kot Stewart ali Colbert, a gledalce prepriča z deškim šarmom in občasno kanček pretiranimi okornimi reakcijami. Takšen je tudi med intervjuji, ki niso vsakotedenska stalnica, a mu je v studio na primer že uspelo dobiti tudi Stephena Hawkinga, ki mu je na vprašanje o obstoju neskončnih vesolj: »Ali teoretično obstaja vesolje, v katerem sem pametnejši od tebe?« suvereno zabrusil: »Seveda. In tudi vesolje, v katerem si smešen.«

Dejstvo, da je njegova matična hiša zdaj HBO, izrablja s pridom, saj svoje šale pogosto zabeli z nastopom kakšnega od prepoznavnih obrazov HBO-jevih produkcij. Ko je sesuval industrijo prehranskih dodatkov in njen medijski obraz, Dr. Oza, sta se mu tako pridružila George R. R. Martin, oče Igre prestolov, in Steve Buscemi, mafijski kapitalec Nucky iz Imperija pregrehe. Za mamljenje publike, naj se mu ob koncu tedna pridruži, Oliver Nuckyjevih metod ne potrebuje, saj prepriča s kakovostnim humorjem, relevantnimi temami in ravno pravšnjo merico britanskega snobovstva. 

(Objavljeno v reviji Stop)