Poslednji let letečega cirkusa

Zbiranje starih ekip, večinoma glasbenih, je vselej pospremljeno z dobršno mero skepse. Nam imajo stari prdci pokazati kaj svežega, ali gre zgolj za jahanje na valovih stare slave v še poslednjem poskusu trpanja soldov v zgubane žepe starih karirastih hlač, zalikanih na rob. A glasbenikom je lažje. Če se želiš na stara leta vrniti kot komik, moraš biti resnično kulten, da si ljudje želijo znova slišati stare šale. Komiki nimamo prednosti glasbenikov, ki zapojejo prvo vrstico komada, nato pa publika prepeva do zadnjega refrena. Razen če si kerlc pythonovskega kova, ki je s svojimi skeči zarezal v vesoljno zavest in so izbrani citati tvojega dela prešli v splošno rabo. Če ne bi ustvarili prizora o mesnem narezku (oziroma doručku, kakor ga v Sloveniji še vedno imenujemo vsi starejši od petindvajset let), ki je zakrivil poimenovanje za neželeno pošto, danes najbrž ne bi govorili, da nas je zjutraj v inboksu čakal cel kup spama, ampak bi tovrstne pošiljke morali poimenovati po najbolj nadležni stvari iz osemdesetih let. In fraza »danes sem prejel tri refrene The Final Countdown« ne zdrsne tako lepo z jezika kot spam.

Ponovna združitev Monty Pythonov je vseeno postregla z dovolj svežine, da je ne moremo etiketirati kot zgolj še eno zbiranje sredstev za ločitveni sklad Johna Cleesa. Česar se v predstavi Monty Python Live (Mostly), ki smo jo v nedeljo lahko iz londonskega O2 prek satelitskega prenosa spremljali v kino dvoranah širom sveta, tudi dotaknejo. Bleščavo odrsko priredbo svojih najbolj znanih skečev so namreč mestoma začinili s ščepcem aktualne samoironije (Pogovor sodnikov: »Si ti vodil Cleesovo ločitev?« »Katero? Štiri so bile.«) in vpletanjem sodobnih popkulturnih referenc (Recimo ekipe Top Gear v šov Izsiljevanje: »Jeremy Clarkson, prijeten poba, ampak globoko izprijen.«)

Še vedno je prisotna kemija med člani in želja po nagajanju soigralcem. Tako Cleese v prizoru o proizvajalcu čokolade, ki v svoje praline tlači nevarne dodatke, Terryju Jonesu izmakne škatlo bomboniere, s katere je bral besedilo, ki se ga očitno ni naučil čisto na pamet, in ga draži s pogledom, češ da vidimo, kako boš izpeljal. Najbolj bizarnih oprav je znova deležen Terry Gilliam, pozabili pa niso niti na Carol Cleveland.

Sedemdesetplusletniki seveda niso več v mladostni kondiciji in tudi preoblačenje zahteva svoj čas, tako da prazni tek zapolnjujejo razkošne in mojstrsko koreografirane plesne točke, ki brezsramno koketirajo z erotičnim nabojem tradicije britanskega varieteja, a obenem pričakovano prestopajo mejo absurdnosti kot na primer velikanska falična topova milnice, ki spremljata pesem o svetosti slehernega spermija. Pokojnega Grahama Chapmana nekajkrat vidimo na velikem zaslonu, kjer predvajajo izbor starih skečev in animacij, pokloni pa se mu tudi Cleese, ki v skeču o mrtvi papigi »odšla je k stvarniku« spremeni v »odšla je k dr. Chapmanu.« Kot šesti redni lik se v predstavi sicer pojavi kenguru.

Če se prvi del skoraj triurne predstave zdi malce ohlapen in ležeren, v katerem je še najbolj bizaren star posnetek nogometne tekme med filozofskima reprezentancama Nemčije in Grčije, v drugem delu prestavijo v višjo prestavo in vrhunec doživijo v spretno združeni trojici skečev o spamu, mrtvi papigi in prodajalni sira. Pesem o galaksiji genialno zaključita Brian Cox in Stephen Hawking, med znanimi gosti, ki se pojavijo na odru, pa je poleg Eddieja Izzarda tudi Mike Myers, ki je bil z nedeljskim nastopom deležen več publike kot njegovi zadnji trije filmi skupaj.

Poslovilna predstava Monty Pythonov ne prinaša veliko novosti, a gledalci smo zadovoljni, da lahko vidimo legendarne skeče v živo. In to jim gre še vedno dobro od rok, najsi bo to Gilliamov Gumby, ki aranžira cvetlice z vsem umskim potencialom na vetrobranskem steklu razmazane mušice, zbegana španska inkvizicija, ki preteče frli muštace, ali prešerno hostarsko poplesavanje. Nostalgija in humor se z roko v roki držita za trebuh in vse naokoli tleskata z ribami. Le viteza ni bilo, da bi koga lopnil s piščancem.

(V rahlo skrajšani verziji objavljeno v reviji Stop)