Teden neizživetih priložnosti

V minulem tednu na naši medijski sceni dogodilo kar nekaj stvari, ki bi jim bilo vredno posvetiti mesto v beležki. Recimo predsednikovo deseturno drsanje v dvorani Podmežakla, medtem ko je za bodrenje na svojem predvajalniku glasbe na neskončno ponavljanje nastavil Andrej Stare – Kakor vihar.mp3, navijaško himno ledenih ploskev minule zime. A za popolnost je drsanju manjkal komentar Jolande Bertole.

Zgodila se je premiera nove oddaje z naslovom Znan obraz ima svoj glas. Poltretjo uro dolg oglasni blok je v kratkih premorih med reklamami ponudil nekaj izvrstnih imitacij znanih glasbenikov. Vlado Pilja, nekdaj Lepi Dasa, je tako suvereno zadel glas Jana Plestenjaka, nekdaj jazz kitarista, da je Recycleman, nekdaj Dalaj Eegol, nekdaj Ali En, med gledanjem oddaje stekel v kopalnico, napolnil vodno pištolo in pošprical teve zaslon. (Urednik je rekel, da potrebujemo kakšno šalo za demografsko skupino med 35 in 50 leti.) A za popolnost je oddaji manjkal predsednik, ki je sodelovanje v oddaji že potrdil, a ga je odpovedal tik pred zdajci, ker je izvedel, da bi se mu prekrivalo z drsanjem.

Ni se zgodil dokumentarec na Planet TV, tako da se o njem ne da pisati. Bi pa vprašal vlado, če ima res tak vpliv na programsko politiko določenih televizij, kam lahko pošljem seznam oddaj, ki bi jih lahko prav tako umaknila s programov. Naj še kakšnega vedeževalca preseneti ukinitev oddaje.

Prav tako so še pred predvajanjem pilota ukinili nadaljevanko Nepremičninski davek, četudi so imeli posnete že štiri cele sezone in so nas poslednje tri mesece z vseh strani obstreljevali z viralno promocijsko akcijo, kjer so trume upokojencev obiskovale najbližjo enoto Geodetske uprave Republike Slovenije. Namesto te nanizanke so obljubili nov preživetveni šov Višji DDV s sloganom Vzemi ali vzemi. Se je pa na večer odločitve Ustavnega sodišča zdelo, da smo dobili še eno novo oddajo. Ob gostovanju predstavnikov vladnih strank v Odmevih je gledalec dobil občutek, da so na RTV končno zapopadli licenčno molzenje uspešnih oddaj, kakršnih je recimo tristo šestnajst različic Na kraju zločina, in so najpopularnejši izdelek otroškega programa posneli tudi za odrasle z zgolj minimalno spremembo naslova: Res male sive celice.

Tako človeku ne preostane drugega, kot da pogleda v naslednji teden in se razveseli ponedeljka. Na HBO prihaja četrta sezona Igre prestolov, nadaljevanke o spletkah in zločinih v boju za oblast, moč in vpliv, ki bi lahko bila alegorija našega političnega prostora, če bi v njem imeli koga sposobnega, ki bi mu kdaj celo kaj uspelo. 

(Objavljeno v reviji Stop)