Radio na zahtevo

Sem ena izmed tistih oseb, ki se ni prav dobro prilagodila na sodobne radijske programske smernice, ki jih narekuje nezmotljivi sveti trg. Ne razumem določene dolžine (bolje rečeno kratkost) govornih vložkov, ki jih mora čim prej prekiniti glasba, da se poslušalci ne bi zmedli, kot da smo po sposobnosti koncentracije in pomnjenja vsi primerni za plavanje v kvadrastem akvariju predsedniške pisarne. Kot bi po vsakih treh minutah govora potrebovali zvočno masažo zlajnanih napevov, da se možgani znova ohladijo na delovno temperaturo, ki je sposobna procesirati izrečene besede v smiselno celoto.

Kje torej dobiti daljše govorne vsebine, ko se pelješ čez polovico države (za kaj manj se skoraj ne splača prižgati radia, razen če se voziš iz Šiške do Vodmata mimo glavne avtobusne postaje), likaš goro perila ali goniš pedale na sobnem kolesu? Val 202 je že pred časom začel objavljati določene oddaje lastne produkcije tudi na spletu kot podcaste oz. poddaje, kakor je slovensko poimenovanje zanje skoval Jonas. A neodvisne produkcije, ki se v svetu množi in rojeva sadove že nekaj let, ni bilo od nikjer. Dokler se lani ni pojavil občasni erešovec Anže Tomić, ki je na spletu splovil tedenske intervjuje pod imenom Apparatus. Približno uro dolgi pogovori z zanimivimi ljudmi, ki jih Anže opiše z besedno zvezo legitimni člani družbe, so kmalu postali uspešnica slovenskega interneta. Ko je na pomlad v goste povabil tudi mene, sva se po posnetem intervjuju zaklepetala in padla je nespodobna ponudba, da bi skupaj z njim ustvarjal podcast o Igri prestolov. Beseda je dala besedo, ideje so se zaiskrile in čez mesec dni sva v spletna brezpotja splavila Glave, ki so se po izteku tretje sezone Igre prestolov prelevile v oddajo o pop kulturi in vseh njenih pritiklinah.

Nato se je našel še en mandeljc, Boštjan Nachbar, ki si poti na gostovanja krajša s poslušanjem ameriških podcastov (prisega na Joe Rogan Experience). Tudi on se je povezal z Anžetom in dobili smo novo spletno oddajo, Podrobnosti, ki kombinira pogovore z znanimi imeni in bizarne zanimivosti iz sveta znanosti, podkrepljene s hudomušnimi komentarji. Nekje vmes se je zgodil še košarkarski podcast Pivotiranje in Apparatus.si je postal že prava mala spletna radijska hiša.

A Apparatus ni edino mesto, kjer si lahko privoščite pestre govorne vsebine. Bitni pogovori so oddaja za tehnične zanesenjake z jabolčnimi preferencami, o gledališki improvizaciji možujejo IGLU teater, serijo pogovorov pa so pripravili tudi na Metini listi in jih ponudili pod imenom Vabljeni na Metin čaj. Najboljša stvar podcastov je, da so prenosni, in da vam ni treba sedeti za računalnikom, da bi jih lahko poslušali, temveč si jih z namenskimi programi pretočite na svoj telefon in poslušate kjerkoli. Te oddaje se tako prilagodijo vašemu urniku. Predvajate si jih, kadar sami hočete, in če začutite, da se vam zaradi navajenosti na komercialne radijske programske sheme začnejo pregrevati možgani, sami dozirate število glasbenih premorov. Naj bo eden od vaših novoletnih sklepov, da boste poslušali vsaj en podcast. Če ne drugega, bo to precej lažje izvedljivo kot odpovedovanje sladicam dlje kot do sredine januarja.

(Objavljeno v reviji Stop)