EMMYJI POD KOZOLCEM

 

V noči iz nedelje na ponedeljek po našem času, ko si je Mickael Gelabale izmed dreadov bezal še zadnje zlate konfete stoženskega zmagoslavja, so na drugi strani Atlantika pred očmi milijonov gledalcev in osmih agentov NSA na službeni dolžnosti podelili letošnje nagrade emmy. Podelitev, ki je odzvenela kot hommage Prešernovi pesmi Memento mori, so budno spremljali tudi ogleduhi slovenskih televizijskih hiš, ki so se na primeru podomačitve kultne nanizanke Samo bedaki in konji v Brat bratu naučili vse o prestavljanju tujih nadaljevank v podalpski miljé. Zmagovalce so skrbno zapisali v lične papirne beležke in zastavili poslovenjene koncepte tujih uspešnic, ki jih bodo posneli po znanem slovenskem receptu, ki se poenostavljeno glasi: »Zrihtamo režiserja, igralce, sceno in kostume, scenarije bo pa kar Metka iz tajništva napisala, je lani za novo leto tako fino šegavo pesmico o vseh v našem uredništvu napisala, da se vidi, da ima talent. Od smeha smo imeli vsi monitorje popljuvane s srebrno penino. Razen Lojzeta. On je zdravljen. On se ne smeji.«

Zmagovalka med humorističnimi nanizankami, Sodobna družina, bo na naši grudi morala izpostaviti družinske trende, ki veljajo za sodobne tukaj in zdaj in se ne ujemajo nujno z ameriškim tam in zdaj. Delovni naslov projekta je Naša židana familija, glavni zaplet pa predstavlja posesivni odnos med materjo Marijo (Mileno Zupančič) in sinom Tajem (Bojan Emeršič), ki se  odloči odseliti od doma, čeprav je star komaj petinštirideset let, in zaživeti na svojem, saj je z delom prek ponarejenih študentskih napotnic v petindvajsetih letih zaslužil in prihranil dovolj za nakup garsonjere. Nadstropje pod trosobnim stanovanjem svojih staršev. Materi tako ostane ukvarjanje z drugima otrokoma, študentko primerjalne književnosti Lojzko (Nina Rakovec) in doktorjem fizike Žanlukom (Gregor Bakovič), ki je pozdravil Tajevo odselitev, saj bo tako imel sobo samo zase, svojo ženo in njune tri otroke. Za dodatno zabavo poskrbi oče Izidor (Janez Škof), ki je na stara leta odkril pilates in duhovno vodstvo knjige [Cucki].

Dobitnica emmyja za varietejski program, satirično-pogovorna oddaja The Colbert Report, bo pri nas zaživela kot Doktorjevo poročilo, oddaja, v kateri bivši policijski minister prebira zapise s svojega bloga. Namesto intervjujev bomo zrli v posnetke njegovih debat s twitterja.

Med dramskimi serijami so slavila Kriva pota, ki bodo pri nas obdržala isti naslov. Glavni junak, petinpetdesetletni Vlado Belič (Vlado Novak) izgubi vozniški izpit, ker je napihal močno nad mejo dovoljene prisotnosti alkohola v sapi. Bliža se poletje in kmalu bo moral svojo ženo (Silva Čušin) in sina (Luka Cimprič) odpeljati iz Spodnjega Dupleka v Čateške toplice, on pa nima denarja za novo opravljanje vozniškega izpita. V šoli, kjer uči likovni pouk, je zaposlen pogodbeno prek ponarejene študentske napotnice in dobiva minimalno plačo, ki komaj vzdržuje ženine želje po novih klobukih (»Od nekdaj si želim, da bi me revija Lady povabila na svoj piknik.«) in sinovo odvisnost od športnih stav (»Fotr, a maš stotko za rentat? Ta stava je zihr keš. Ni šans, da Maribor zgubi prot Zavrču, stari.«). Da bi si plačal ure v avtošoli tako na sinovem računalniku začne ponarejati vinjete in jih prodaja za petdeset (osebna vozila) ter sto evrov (vozila, ki so nad prvo osjo višja od 1,3 m). DARS opazi znaten upad prodaje vinjet na Štajerskem in na lov za neznanim ponarejevalcem pošlje lastnega preiskovalca (Igor Samobor), ki se poveže z načelnikom krajevne policijske postaje (Yuri Bradac).

 (objavljeno v reviji Stop)