INTERVJU: DNEVNIK

Ob izidu sLOLvenskih klasikov 1 je Pižama opravil zvrhan jerbas intervjujev. Prvi objavljen je tale v časniku Dnevnik. Tina Bernik ga je spraševala o knjigi, Igri prestolov in Glavah.

KLIK za branje.

Kdo je številka ena med slovenskimi klasiki za vas?

Pavel Knobl. To je en zanimiv možak, ki ga na veliko propagiram. V tej knjigi se v pogovoru na ircu pojavi njegova pesem Od prdca.

Zakaj še nisem slišala zanj?

Ker ga ni niti v Pregledu slovenskega slovstva dr. Janka Kosa, čeprav je izdal svojo pesniško zbirko že leta 1801, kar nekaj let pred Valentinom Vodnikom. Bil je zelo radoživ, posveten, v knjigi je imel pesem o krompirju, ki je bil takrat na slovenskih tleh še dokaj nova zadeva, pa tudi tisto najbolj znano pesem Od prdca: »Napnimo fagot, Perdimo povsod, Tiberju na čast. K’je dal to oblast!« In ko je Vodnik dobil to knjigo v roke, je vanjo zapisal: »Bukve iz Kranja, polne drekanja, pri sebi zadrži ga, naprej ne zdeli ga.« Ta izvod, ki ga je imel Vodnik, je ohranjen v digitalni knjižnici in je v njem viden ta napis. Vodik je takrat zapečatil Knoblovo usodo, zdaj pa se ga nekako oživlja. Knobl se ni skladal s to ideologijo, da je umetnost lahko samo nekaj, kar gradi narod.