PREMAKNJENE RISANKE

Čeprav so zaposleni v vložišču Televizije Slovenija mislili, da jih po prvem valu negodovanja zaradi Mirana Ališiča na mestu smučarskega komentatorja čaka lagodno delo vse do predizbora za pesem Evrovizije, ko bomo znova vsi bentili čez vse, so se pošteno zmotili. Brž po novem letu, ko so pričakovali zgolj kako osamljeno pismo nejevoljnega gledalca, da mu na predvečer novega leta niso postregli z Alfijevim Silvestrskim poljubom (in za katerega se vselej izkaže, da je v lastni pijanosti spremljal drugi program), jih je zasul plaz pritožb zaradi nove popoldanske sheme, v kateri sta se Infodrom in večerna risanka premaknila pol ure nazaj, torej na 18.00 in 18.10.

Televizija je na svoji spletni strani odločitev utemeljila z odzivom na »izražene potrebe gledalcev, ki si po podatkih raziskave o pričakovanjih in zadovoljstvu uporabnikov vsebin RTV Slovenija (AIDER, april 2012) želijo več lahkotnih vsebin, primernih za vse starostne skupine. Hkrati ponujene vsebine navkljub razvedrilnosti ohranjajo tudi izobraževalno poslanstvo.«

Na papirju oziroma na zaslonu vse lepo in prav. Program bo po novem torej pred zaslone pol ure pred dnevnikom nabral celotne družine, ki bodo uživale v lahkotnih vsebinah za vse starostne skupine in se obenem še izobraževale. Očitno jim je v kletnih laboratorijih na Kolodvorski uspelo iznajti kamen modrosti televizijskega sveta, doslej vselej izmuzljiv element, ki ga programski alkimisti nikakor niso zmogli obdržati v stabilnem stanju dlje kot osem sekund uvodne špice. Babice bodo pestovale vnučke, očetje in dedki bodo pestovali kozarce sosedovega terana, matere in tete pa pletilke. Zrli bodo v oltar iz tekočih kristalov in lahkotno vsrkavali zabavno-izobraževalne vsebine.

A kaj se zgodi, ko ob pol sedmih zvečer dejansko vržeš pogled na prvi program TV Slovenija, ker je pote ravno prijokal sin, da je risank že konec? Tam uzreš najnovejše vsebine, zgolj petindvajset let staro britansko humoristično nanizanko Fina gospa, ki v postavki lahkotnosti nedvomno prejme najvišje ocene, kako lahko visoko kotira na izobraževalni lestvici, pa je nejasno kot zimska vožnja po avtocesti mimo Razdrtega. Razen če ste ena tistih stereotipnih gospodinj, ki goste pozdravlja z besedami »Pa ravno danes ste prišli, ko nimamo pospravljeno.« Potem je ta nadaljevanka vaša biblija in vir navdiha za notranjo ureditev prostorov. Za predšolske otroke je v njej bolj malo.

Kaj ti potem preostane drugega, kot da otroku predaš svojo tablico, na kateri si si hotel prebrati nekaj člankov. Naj na njej gleda risanke, da ti pred večerjo ne obrne stanovanja na glavo, ti pa greš pobrisat prah z vrha omar ali zložit perilo iz sušilnega stroja. In tako se bomo Slovenci zgolj še bolj čvrsto utrdili na prvem mestu mednarodne lestvice, ki beleži, koliko časa moški v določeni državi porabijo za gospodinjska opravila. Vse zahvaljujoč programskim spremembam na TV Slovenija. Premetena poteza, Ljerka, premetena.

(Objavljeno v reviji Stop)