Prestolne novosti

Konvencija Comic Con v San Diegu, kjer se vsako leto zbere prek sto tisoč navdušencev nad stripi, knjigami, filmi, nadaljevankami in drugimi medijskimi utelešenji žanrskih zgodb, zadnja tri leta streže z razkritji novih obrazov za prihajajočo sezono Igre prestolov, saj se njena časovna umestitev na konec julija prikladno prekriva z začetkom snemanja. To bo letos potekalo v treh državah: na Severnem Irskem, na Hrvaškem in v Španiji, ki bo služila za Dornijo, na Islandijo pa naj bi poleteli le za snemanje nekaj prizorov pokrajine.

Letošnjo okroglo mizo z ustvarjalci in igralci serije je vodil komik in voditelj poznonočne pogovorne oddaje Craig Ferguson, v uvod pa so prvič pokazali (prekratko) serijo neuspelih posnetkov, napak in zafrkancij igralcev. Ples Petra Dinklagea in Nikolaja Coster-Waldaua smo videli že med letom, a padec belega hodca s konja pred zelenim zaslonom si zasluži ponavljajoče se predvajanje.

Novi igralci, ki so jih razkrili v kratkem predstavitvenem filmčku, predstavljajo predvsem prebivalce Dornije, ki bo po bahaškem prihodu in potlačenem odhodu Oberyna Martella v četrti sezoni nanizanke, zaživela na malih zaslonih kot zadnja še neprikazana regija Sedmih kraljestev Zahodnjega. S Keisho Castle-Hughes v vlogi ene od Oberynovih pankrtskih hčera je igralski ansambel medse dobil še eno oskarjevsko nominiranko (Legenda o jezdecu kitov), iz kulta v kult pa se seli Alexander Siddig, ki bo zaigral Oberynovega starejšega brata Dorana Martella iz Dornije, kamor se bo teleportiral naravnost iz Zvezdnih steza, kjer je na DS9 kot Julian Bashir opravljal zdravniške naloge.

A najglasnejši odziv publike v dvorani H, največji na Comic Conu, je prejela predstavitev Visokega vrabca, pobožnega verskega voditelja, ki pride v Kraljevi pristanek kot zagovornik obubožanega ljudstva. V raševino se bo odel Jonathan Pryce, ki ima izkušnje z bojem z rigidnimi avtokratskimi strukturami že iz Gilliamovega Brazila.

A med ljubitelji serije nobena od novih vlog (ali izostanek lika, za katerega so menili, da je nujen za zgodbo) ni odjeknila tako, kot Martinovo razkritje, da letos ne bo prispeval scenarija za en del nanizanke, kakor je bilo v navadi doslej. Novinarju revije Entertainment Weekly je med intervjujem razkril, da se je tej zadolžitvi letos odpovedal, ker mora napisati neko knjigo in se bo raje posvetil njej, saj mu delo na scenariju vzame približno mesec dni. Kljub tej žrtvi pa Vetrov zime letos še ni pričakovati in izid knjige pred začetkom pete sezone, ki bo že stopala po neuhojenem ozemlju še neizdanih zgodb, so le pobožne želje k Sedmerim. Žgalnih daritev k R'hllorju bralcem ne priporočamo.

P. S. Na WiC se je zgodila shizma in ljudje, ki so stran gradili od začetka, so šli na svoje. Nov naslov za vse najnovejše o Igri prestolov je WotW.

(Objavljeno v reviji Stop)