Ljubezen nam je vsem v krohot

Televizijska mreža FX je poletno soparo sklenila osvežiti z dvema humorističnima nanizankama, ki ju predstavlja v paketu, Married (Poročena) in You're the worst (Ti si najslabši). Skupni imenovalec obeh so disfunkcionalna partnerska razmerja, a se tematike lotevajo iz diametralno nasprotnih smeri. Če sta v Poročenih glavna junaka zakonski par s tremi otroki, ki v zvezi, zreducirani na rutino, živita drug mimo drugega in skušata najti vsaj kakšno osamelo iskro, ki bi znova zanetila ljubezenski plamen, se med glavnima likoma v Ti si najslabši iskri toliko, da nadaljevanke v poletnih mesecih ne smejo predvajati na Krasu. V presečno množico obeh serij bi lahko zapisali še občo nepriljudnost večine likov, ki delujejo kot žlahta Larryja Davida, z izjemo Jimmyja iz Ti si najslabši. On je Britanec, zato je v sorodu z Davidom Brentom.

Jimmy, ki ga igra Chris Geere, kljub svoji britanskosti zaradi kanček daljše svetlolase pričeske in odljudnega značaja spominja na Thomasa Haydna Churcha v seriji Ned in Stacey, le da nekaj stopenj bolj politično nekorektnega. Na poroki svoje bivše punce spozna najboljšo prijateljico njene sestre, ki mu zlahka parira v cinizmu in samozagledanosti, nakar – jejhata, kakšno presenečenje – sledi noč vročega seksa – seveda poprej domenjeno, da brez vsakršnih obveznosti – in jutro, ki med njiju počasi razprostre klišeje romantičnih komedij. A kljub zlajnani osnovni premisi so liki dovolj zanimivi, zapleti pa dovolj življenjski in začinjeni z brutalno neposrednostjo, da serija nima okusa po postanem sendviču s pariško. Jimmy v pilotu zabrusi Gretchen, da so njene besede »zabavne, resnične in nesramne: takšne imam najraje.« Z Desminom Borgesom v vlogi Jimmyjevega cimra Edgarja Quintera, vojnega veterana s postravmatsko stresno motnjo in heroinsko odvisnostjo pa smo dobili Rossa Gellerja za 21. stoletje.

Tudi v Poročenih je v glavni vlogi svetlolasec, le da starejši, manj čeden in s toliko karizme, da bi lahko postal predsednik KPK. Russ (Nat Faxon, sicer scenaristični oskarjevec za Potomce) v uvodnem prizoru skuša pregovoriti ženo, ki prebira vampirski roman, v spolni odnos pred spanjem, kar mu začuda ne uspe kljub po njegovem mnenju genialnim namigom (»Tu spodaj je nekaj čudno na otip? Bi potipala? Mislim, da je čudno tudi na okus.« Nasploh ga žena Lina (Judy Greer, ki tokrat oprsja ne razkazuje tako radostno kot v Odbiti rodbini, kjer je bila tajnica očeta Blutha) stalno zavrača. Na srečo se nadaljevanka ne sprevrže v povampirjeno romanco iz Severnih obzorij, kjer smo se nekaj sezon spraševali, kdaj bo Joelu uspelo spraviti Maggie v posteljo. V Poročenih se odgovor na vprašanje »Kdaj bosta glavna junaka končno seksala?« namreč glasi »V tretjem delu.« Kljub očitni romantični nekompatibilnosti – v pilotu Lina Russu predlaga naj si poišče drugo – pa je v ozadju stalno prisotna prijateljska vez, ki se tke med njima in ki očitno vzdržuje njun zakon pri življenju.

(Objavljeno v reviji Stop)