Stari, umrl sem!

Kljub razmahu stand-up komedije v Sloveniji v zadnjih nekaj letih sceni še vedno primanjkuje kritiškega odziva, saj so resnih zapisov deležne le redke celovečerne predstave. Za vse drugo se moramo komiki zanašati na standuperske soborce in kolege, za katere veš, da te ne bodo samo trepljali po rami, ampak ti znali podati tehtno in argumentirano sodbo videnega. Položaj je podoben tudi pri predstavljanju dela, skritega za nastopi. Intervjuji s komiki običajno vsebujejo vprašanje o začetkih poti in obvezno vedoželjnost, ali se razumevanje humorja po regijah razlikuje, da komiki običajno preklopimo v avtomatski modus odgovarjanja, kakor smučarji, ki jih po prihodu v cilj sprašujejo, kakšni so njihovi občutki.

Zato sem se razveselil posnetka pogovora z lanskega Lenta, ki ga je v strjeni, a vseeno enourni dolžini, pod naslovom Stari, umrl sem! na YouTubu objavil Perica Jerković. Lani je v okviru stand-up večerov v Vetrinjskem dvorcu pripravil okroglo mizo, na katero je povabil kolege s prostorov nekdanje Jugoslavije, ki so gledalcem (in zdaj nam internetnim ljudem) pripovedovali o svoji motivaciji, načinu dela in zakulisnih tegobah, ki jih gledalci ne vidijo, vse skupaj pa zavili v zabavne anekdote in hudomušno zbadanje sogovorcev. Dodatna vrednost pogovora je tudi geografska razpršenost sodelujočih, saj so stand-up scene na Balkanu različno razvite in delujejo vsaka na svoj način, nekatere bolj centralizirano, druge bolj razpršeno.

Poleg Perice, ki je dogodek moderiral, so svoje misli dodali še Tin Vodopivec, ki je predstavljal domače barve, Zagrebčan Domagoj Pintarić, Srđan Jovanovič iz Srbije in Pedja Bajović, ki v sebi združuje skoraj vse nekdanje republike. Dokumentirani dogodek na spletu je opremljen s podnapisi, tako da jezikovne pregrade odpadejo, debaterji pa nikdar ne zapadejo v preveč tehnične vidike standuperskega dela, da bi pogovor postal nezanimiv za širše občinstvo.

Po odlično sprejetem prvem večeru se je Perica, ki se je zaodrja standuperskega življenja lotil tudi v dokumentarnem filmu Leto, odločil podobno debato ponoviti tudi letos. Če je lani zbral vodilne predstavnike regijskih scen, je letos v goste povabil slovenske komike različnih slogov in različnih stopenj širše prepoznavnosti. Letos smo na Lentu s Perico modrovali Tadej Toš, Jernej Celec, Gašper Bergant in spodaj podpisani.

(Objavljeno v reviji Stop)