Bizarni otok

Če bi moral izbrati najljubšo humoristično serijo zadnjih nekaj let, bi se najbrž odločil za bizarni britanski biser, ki sliši na ime This is Jinsy. Kronike fiktivnega otoka Jinsy, zelo ohlapno zasnovanega na Guernseyu, otočku lučaj od francoske obale, ki se pokorava britanski kroni, vijugajo med bizarnim in nadrealističnim. Še najlaže bi ga človek opisal takole: če bi se sprehodili po otoku Craggy, kjer je deloval oče Ted s svojo diletantsko duhovniško druščino, tam ugrabili starega prepitega očeta Jacka in ga odvrgli na Jinsyju, bi se ostarela pijandura zlahka uvrstil med pet najnormalnejših otočanov.

Otok je posejan s teselatorji, telekomunikacijskimi napravami, ki spominjajo na turistične daljnoglede, prek katerih arbiter Maven (soavtor serije Justin Chubb z značilno britanskim hojladrijastim dentalnim profilom) nadzoruje preostalih 790 otočanov. Njegovemu oblastiželjnemu, nečimrnemu in obče nesposobnemu liku nasproti stoji pomočnik Sporall (Chris Bran, drugi soavtor, ki so ga s časovnim strojem prepeljali iz šestdesetih let prejšnjega stoletja), med njima pa Soosan Noop, ki tvori tretji vogal večno neuslišanega ljubezenskega trikotnika: Sporall ljubi Soosan, Soosan ljubi Mavena, Maven ljubi samega sebe. No, to pravzaprav ni trikotnik, ampak daljica. A njihov odnos je le paspartu za glavno dogajanje, ki deluje kot mešanica med propagandnim filmom, antropološkim dokumentarcem in tekmovanjem za popevko Evrovizije. Glavno zgodbo prekinjajo glasbeni vložki, prenosi kaznovanja neubogljivih otočanov in star vremenski menih, ki je naspidiran, kot bi ravnokar prilezel iz bazena kokaina, gledalci pa stalno odkrivajo nove skrivnosti Jinsyja. Od poganskih festivalov in poročne loterije, v kateri žrebajo zakonske pare za naslednje leto, do podivjanega plemena računovodij in muzeja las, ki se sprevrže v noč živih lasulj.

Jinsy je samozadosten univerzum z lastno mitologijo, rituali in jezikovnimi posebnostmi. Avtorja se s carrollovsko lahkoto poigravata z nonsensičnimi neologizmi in nezaslišanimi vizualnimi gegi, ki s svojo nizkoproračunskostjo povzemajo duha alternativnih britanskih sitcomov osemdesetih let z The Young Ones na čelu. Jinsy bi bil zlahka pobrateno mesto z vasico Royston Vasey, le da je tu vzdušje vseeno malce vedrejše kot v grotesknem svetu The League of Gentlemen. Seznam gostujočih igralcev se bere kot Kdo je kdo britanske komedije (David Tennant, Stephen Fry, Catherine Tate, Rob Brydon), a vseeno glavno breme nosita izvrstna Bran in Chubb, ki poleg svojih osnovnih vlog preigravata še vrsto otočanov, vključno z vsemi glasbenimi točkami, ki so zopet povsem svoj svet nepričakovanih idej in bizarnih konceptov. Po dveh genialnih sezonah bi bil čas, da najde svojo pot tudi do slovenskih gledalcev. Najbrž ob sobotah ob enih ponoči na drugem programu TV Slovenija, a ne bi se branil niti tega. Porabite moj prispevek za ta odkup, Kolodvorska. Hvala.

(Objavljeno v reviji Stop)