Justin Justin Bieber

Oponašanje je najbolj iskrena oblika laskanja. Potemtakem je največji oboževalec Gašparja Gašparja Mišiča Justin Bieber. Minuli teden si je privoščil spektakularno uprizoritev Mišičevega performansa »Podstavljena buteljka«, ki jo je zaradi svojega svetovnega zvezdniškega statusa zastavil še razkošnejše in bolj ekscesno. Če so predsednika uprave Luke Koper policisti ustavili, ko so mu po organizmu veselo klokotali antibiotiki v alkoholni kopeli, je najstniški idol prešerni mešanici alkohola in zdravil na recept dodal še marihuano.

Premišljena je bila že sama izbira lokacije umetniškega performansa, ki ga je iz Kopra prestavil v Miami in s tem zašpilil krog, ki so ga pred leti s čezoceansko potjo zahod – vzhod začele palme. Policijska intervencija je nesramno prekinila dirko med zvezdnikovim rumenim lamborghinijem in njegovim tekmecem v rdečem ferariju, ko sta skozi naselje namesto z omejitvijo hitrosti pri petdeset kilometrih na uro, drvela s piškavih sto na uro. Ker pevčevo vozilo takšno hitrost razvije že samo, da sedeš vanj, ni bilo nič čudnega, da je policista pozdravil v obalni maniri s »Kaj sem sploh naredil? Zakaj ste me ustavili?«

Sledilo je pričakovano priznanje, da so ga z aktivnimi substancami zalagali drugi, a tu se je zgodil občuten premik od izvirnika. Če je Gašpar Gašpar Mišič trdil, da so mu buteljko na mizo podstavili neznanci (kar v Sloveniji običajno tolmačimo kot strice iz ozadja), je Justin Bieber sorodstvene vezi dobaviteljev pomaknil nekaj kolen bližje. Prostodušno je priznal, da mu je zdravila na recept priskrbela lastna mati. Poudarjam: ni mu jih podtaknila, ampak dala, on pa jih je zavestno vzel, čeprav ni vedel, kaj natančno golta. In to je ta genialna poteza, ki bi vlečnega konja slovenskega gospodarstva osvobodila vsakršnega javnega linča zaradi njegovih dejanj, če bi se jo le domislil uporabiti. Je pa zato ta izgovor lahko monopoly kartica za izhod iz zapora za vse slovenske politike/gospodarstvenike/estradnike, ki jih bodo še kdaj zalotili v podobnem položaju.

Predstavljajte si, da se znova zgodi incident po opisanem kopitu in naslednji dan skesani grešnik na novinarski konferenci reče: »Veste, saj nisem nameraval piti, toda tisto steklenico žganja mi je na mizo postavila lastna mati. Pa sem jo spraznil.« V trenutku iz črne ovce postane neto prejemnik ljudskega pomilovanja in predvsem junak množic. Vsi namreč dobro vemo, kaj se je zgodilo nazadnje, ko je mati nekaj ponudila lastnemu sinu, ta pa je to zavrnil. Otroci še dandanašnji trpijo pri pouku slovenščine. In vsak, ki prepreči nastanek nove podobne črtice, je naš junak. Tudi če zaradi tega pred vožnjo ne bo smel zavrniti črtice iz materinih rok. 

(Objavljeno v reviji  Stop)