Štroma prazna skleda

Tole naj bi bil po vseh načrtih zapis o superbowlu. Finalni tekmi ameriške profesionalne nogometne lige. Indiji koromandiji oglaševalcev, ki posebej za ta večer pripravijo tiste sorte reklam, ki jih gledajo tudi ljudje, ki sicer vihajo nos nad ekonomsko propagandnim programom. In predvsem priložnost za pop starlete, da jim izpod oblačil povsem naključno in niti najmanj načrtovano uide kak del telesa, ki razburi ameriško puritansko občestvo, ki se kože na malih zaslonih ne brani zgolj, če je oblita s krvjo, razparana, prestreljena ali kako drugače mutilirana. Kakor ji je pač namenjeno po nezmotljivem načrtu srditega stvarnika upravičencev do desetih kosov orožja v vsakem hišnem prostoru.

Omeniti sem nameraval, kako smo pred nekaj leti po odigranem večeru v Impro ligi odšli gledat superbowl domov k Sadežu, kjer mi je Juš Milčinski skušal razložiti finese igre, pa sem od vsega odnesel zgolj to, da imajo ekipe različne postave za napad in obrambo. In da v primeru nezadvoljstva nad sodniško odločitvijo zmečejo na igrišče več robcev kot Janez Svetokriški v pridige.

Pred pisanjem sem si hotel pogledati letošnji superbowl v kristalni visoki ločljivosti, ki jo slovenskim gledalcem letos nudi Fox. Razdreti kakšno žaltavo o komentatorjih (če bi jih imeli) in jedko secirati glasbene točke med odmori.

Pa se ne bo zapisalo nič od naštetega, ker sodim v tisti del Slovenije, ki je v popoldanskih nedeljskih urah ostal brez elektrike, in nekaj pred polnočjo nič ne kaže, da bi jo dobili nazaj v naslednjih minutah. Nekaj vznemirljivo hipsterskega je na tipkanju na prenosnik ob soju sveč in neprenehnem pogledovanju v zgornji desni kot zaslona, ali bo baterija zdržala dovolj časa, da pritisnem poslednjo piko. Tako se je moral počutiti Prešeren, ko je hitel s pisanjem sodnih spisov in poslušal zvonove kranjske župne cerkve, ali mu bo uspelo ujeti happy hour pri Starem Mayerju. To noč bi cerkveno zvonenje zaradi ure prišlo končno prav tudi meni, saj je moj pametni, dotikabilni, retinasti telefon že zdavnaj mrknil, a kaj, ko tudi zvonovi v sosednjem turnu potrebujejo štrom, da kembel udari ob bron.

Superbowl tako letos pri nas ne bo rušil rekordov gledanosti. Kot nobena druga oddaja, ki se je predvajala čez vikend. Bodo pa pametni programski direktorji, ki ciljajo na visoke gledalske številke, oktobra in novembra na spored zagotovo uvrstili kopico oddaj o negi in vzgoji dojenčkov.

(Objavljeno v reviji Stop)