Posebni dosežki

Nobeno obnovoletno sestavljanje lestvic ne more mimo posebnih dosežkov. Mimo dogodkov, ki so bili tako posebni, da jih ne moremo stlačiti v nobeno kategorijo, saj so tako samosvoji, edinstveni in (včasih tudi na srečo) neponovljivi. Omembo si zasluži naslednji jagodni izbor televizijskih posebnežev.

Najbolj drhteča brada

V tej kategoriji smo pričakovali že četrto zmago Claire Danes, ki kot bipolarna agentka Carrie Mathison do potankosti obvlada tresenje spodnje čeljusti, s katerim akcentuira blazne poglede. Toda v fotofinišu jo je premagala Francis McDormand, ki je kot Olive Kitteridge v istoimenski HBO-jevi mini seriji tako mojstrsko gubala brado, da se je na njej izrisal relief Kamniških alp s predgorjem. Francis si je za isto vlogo prislužila še nagrado Zlata suha hruška za najbolj cankarjansko vzbujanje krivde sinu, medtem ko se je Claire morala zadovoljiti (besedna igra načrtna) z nagrado za najbolj erotično zasliševanje.

Najbolj živ lik Seana Beana

Legende, akcijska drama, v kateri Beanov lik ni zgolj preživel vseh deset delov prve sezone, ampak se bo vrnil še v drugi sezoni. Očitno lahko kmalu pričakujemo tudi sezono oddaje Slovenija ima talent, ki med žiranti ne bo imela Branka Čakarmiša.

Največji vpliv na slovensko glasbeno sceno

Ne le, da je McConaugheyjev lik v Pravem detektivu, Rust Cohle, vsak stavek opremil s tolikšno mero nihilističnih tez, da se ob njem Žižkovi govori zdijo kot maturitetni esej za filozofijo, posredno je vplival na slovensko predstavnico na izboru pesmi Evrovizije. Rustov »Time is a flat circle« (čas je plosk krog) je postal Tinkarina ujetost v krog, po katerem se vrtimo »Round and round« ujeti v čas. Žal je bil tudi končni izkupiček točk v slogu Pravega detektiva – torej skoraj ničejanski.

Najtočnejši prihod na vlak

Zoe Barnes (Kate Mara) v Hiši iz kart stopi na vlak pol sekunde, preden ta prispe na postajo. Fizika opravi svoje.

Najboljše krevsanje

V tej kategoriji je kljub počasni hoji z velikanskim naskokom zmagal Robin Lord Taylor, ki v Gothamu igra vzhajajočega Pingvina. Taylor šepa in krevsa tako prepričljivo, da ima srečo, da ga niso izbrali za vlogo v kratkoživeči HBO-jevi seriji o konjskih dirkah, Sreča, saj bi ga že v prvem delu poslali na izpopolnjevanje v tovarno kleja.

Največja jajca

To nagrado si je prislužila slovenska nadaljevanka (sicer prirejena po izraelski predlogi) Mamin dan. Največja jajca niso mišljena slabšalno kot največji pofl, kar se ga da videti, ampak največ poguma, saj so si upali postreči z glavno junakinjo, ki je od cankarjanskega modela matere oddaljena bolj kot Ladislav Troha od ponovne udeležbe na teve omizju. Z oteklimi modi Fürstovega lika v prvem delu pa je nagrada podeljena tudi nemetaforično.

Objavljeno v reviji Stop