Veliki tolsti kviz

Bliža se silvestrovo in z njim čas raznovrstnih pregledov, ki bodo skušali zajeti vse najpomembnejše dogodke iztekajočega se leta. Politični komentatorji bodo resnobno razpredali o bančni luknji, v kateri so našli mulca, ki je strestne testerje slovenskih bank spraševal: »A je tvoj denar tud not padu?« Popkulturni prispevki bodo polni spotakljivega zibanja na rušilni krogli in zgroženih ugotovitev, da so dekleta v glasbeni industriji začela izkoriščati potencirano seksualnost za pozornost medijev, ob čemer bomo začeli pogledovati na koledar, ali res vstopamo v 2014. Filmski povzetki bodo slavili preporod slovenskega filma, ki je zbral toliko zlatih rol, da ga vlada navaja kot poroka za najem posojil v tujini.

Nekateri bodo smrtno resni, drugi šegavi, a svojega najljubšega bom dočakal dan po božiču oziroma na dan samostojnosti in enotnosti, kot se mu reče uradno, oziroma na štefanovo, kot mu rečejo ljubitelji konj, oziroma na juhej, frej četrtek, jutri si pa še petek frej vzamem in imam spodoben vikend, kot mu bo letos rekla večina. Gre za teve kviz oziroma panel show, kot v Britaniji pravijo tovrstnemu tipu oddaj, žanr, ki je na naših televizijah neznansko podhranjen. Za neposvečene naj omenimo, da to poimenovanje ne zajema klasičnih kvizov, v katerih Lojzeti in Pepce iz sosednje župnije tekmujejo za pojemajoči ali naraščajoči kupček denarja. Takisto ne telefonskega lupljenja na zvezi čakajočih gledalcev, ki ga butične (iz angl. booty – zadnjica) teve postaje prodajajo kot legitimen program. Tosortni kvizi so oddaje, v katerih gostujejo bolj ali manj znani gostje, ki zbijajo šale, pripovedujejo anekdote in mimogrede odgovorijo še na kakšno voditeljevo vprašanje, njihova nagrada pa je zgolj smeh občinstva. Britanska televizija je iz panel showov naredile celo industrijo; od glasbenega Never Mind the Buzzcocks in političnega Mock the Week, do poljudnega Quite Interesting in kopice drugih formatov. Tisoč zasnov za tisoč okusov, medtem ko je na naših programih samo ena tovrstna oddaja, Mariova Moja Slovenija, otroško-upokojenska uspešnica iz studia, v katerem po poskočnosti občinstva in sodelujočih očitno pušča napeljava s kokainom. Zanimivo dejstvo je, da je dotični format oddaje na BBC-ju pod naslovom I Love My Country, Ljubim svojo državo, šel rakom žvižgat po prvi sezoni, iz katere je že pred samim začetkom izstopil potencialni voditelj David Walliams, polovica dvojca Walliams/Lucas, odgovornih za skečaste smešnice Mala Britanija in Leti z mano.

Kviz, ki ga vsako novo leto nestrpno čakam, se nič kaj enigmatično imenuje The Big Fat Quiz of the Year, Veliki tolsti kviz leta. Že od leta 2004 se na Channel 4 pod vodstvom pronicljivega enovrstičarja Jimmyja Carra spopadajo trije pari komikov in televizijskih osebnosti. Spontane reakcije, pomešane s pripravljenimi dovtipi, medsebojno preigravanje nastopajočih, tipanje po meji dobrega okusa in dramska skupina prvošolcev, ki uprizarja novice minulega leta, so razlogi, da staro leto najraje povzamem v njihovi družbi. Poiščite jih tudi sami in se od sive dvatisočtrinajstke poslovite s krohotom.

(Objavljeno v reviji Stop)