Serije ukinjenke

Največji strah vsakega ustvarjalca televizijskih serij je, da bo televizijska mreža njegovo nanizanko ukinila, preden bi lahko povedali svojo zgodbo do konca. V večini primerov gre za spoznanje odgovornih programskih direktorjev, da jih je pilot ujel na limanice še bolj pretkano kot akviziterji čudežnih prehranskih dopolnil, ki se izkažejo za piramidno shemo, in sesalnikov, na katerih se zdaj v omari v dejanju skrajne ironije nabira prah. Konkretnega pripovednega štofa je bilo zgolj za prvih nekaj delov, nato pa je vse skupaj razvodenelo kot točeno pivo na poletnih festivalih. Razlog je lahko tudi pomanjkanje denarja, usoda HBO-jevega Antičnega Rima, ko se je iz koprodukcije umaknil BBC, ali pa slabo programsko umeščanje ter neprenehne rošade predvajalnega časa, da serija kljub kakovosti ne more pritegniti zadostnega števila gledalcev ključne demografije, da bi jo teve mreža ohranila. Hvala Netflixu za oživitev Odbite rodbine.

A slednje serije so deležne vsaj delno zaključenega pripovednega loka, česar ne moremo trditi za nanizanke, ki jih ukinejo sredi prve sezone. Ali že po prvem delu, kot recimo Hasselhofove, resničnostni šov iz leta 2010, ki je najbrž pogorel, ker David ni hotel vsak dan večerjati kopalniškega hamburgerja na posteljici vodke. Letošnje žrtve programskih sekir so drama o detektivu na invalidskem vozičku Ironside, priredba britanske The Syndicate o sedmih delavcih na bencinski črpalki, ki skupaj zadenejo na loteriji, z naslovom Lucky 7, ter sitkomi We are men (mladenič se spoprijatelji s starimi ločenci, ki mu dajejo življenjske nasvete, in je smešno), Back in the Game (propadla športnica mora trenirati ekipo nesposobnežev, v kateri je tudi njen sin, in je smešno) in Welcome to the Family (srednješolca različnih etničnih skupin zanosita, se odločita poročiti, nakar sledi civilizacijski šok obeh družin, ki se morata privaditi druga druge, in je za crknit smešno).

A tudi v Sloveniji nismo varni pred ukinjanjem nedokončanih zgodb. Na naših programih ostajajo nedokončane naslednje nadaljevanke:

S tanko in z debelo, gospodarska humoristična nanizanka. Stankova firma ima tanko mošnjo. Ko Stanko nekega dne na cesti najde ključ državne zakladnice, je v precepu. Naj ostane pri tanki mošnji svojega podjetja, ali naj jo odebeli s sredstvi iz državne mošnje.

Bolnišnica brezupa, medicinska drama. Bolnišnica dobi novega direktorja, ki skuša prevetriti njeno delovanje, a mu to preprečujejo skrivnostne sile iz ozadja. Tudi drugi vedo zanje, a si jih nihče ne upa poimenovati. Je vse le v glavah ali gre za starodavno prekletstvo?

Lepo je biti voznik, avtomobilski kviz. Kandidati morajo med petimi avtošolami odkriti pravo, v kateri lahko vozniško dovoljenje kupijo brez opravljanja izpita.

Kurc, pa kaj, resignirana žaloigra. V zakotnem mestecu se znajdejo trije poštenjaki. Ljudje jih prosijo, naj počistijo greznico politikantskih in gospodarskih spletk, a gordijski vozel, ki bi ga morali presekati, je gosto stkana mreža poznanstev in osebnih vpletenosti, ki jim ob vsakem koraku bolj veže roke.

Za slednjo stiskamo pesti, da se ji zgodi Netflix. 

(Objavljeno v reviji Stop)